Wiele gospodyń codziennie stoi przed pytaniem: co podać na deser? Warto zafascynować się tą recepturą i wyczarować cudną, owocową przekąskę. Smażone jabłka w cieście karmelowym posmakują ci bardziej niż racuchy, pączki czy inne placki na słodko. Zobacz, jak łatwo je zrobić.
REKLAMA
Jabłka otoczone karmelem i ciastem naleśnikowym to najlepszy pomysł na deser od dawna. Słodko-kwaskowata przekąska rozpływa się w ustach i skradnie serca wszystkich osób, które przepadają za słodkimi wypiekami z jabłkami i potrawami typu naleśniki i racuchy. Na punkcie krążków jabłkowych oszaleją zarówno dzieci, jak i dorośli.
Jakie jabłka usmażyć?
Na jakie tylko masz ochotę. Jeśli lubisz kwaśne odmiany, sięgnij po antonówkę, szarą renetę czy lobo. Ze słodkich owoców wybierz Galę, Gloster lub Jonatan.
Przepis na smażone jabłka w cieście karmelowym
Lista składników:
2-3 jabłka
masa karmelowo/kajmakowa z puszki
szklanka mąki
50 g cukru pudru
1 jajko
szklanka mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli
3 łyżki oleju do smażenia
REKLAMA
Przygotowanie:
W naczyniu łączymy mąkę z proszkiem, solą i cukrem pudrem. Dodajemy jajka i mleko, mieszamy do połączenia. Na razie odstawiamy.
Karmelową masę podgrzewamy, aż się rozpuści.
Owoce kroimy na plastry (1 cm grubości). W garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Najpierw maczamy krążki w ciepłym karmelu, a potem w cieście. Kładziemy je na bardzo gorącym tłuszczu i smażymy na lekko brązowy kolor z każdej strony. Dekorujemy wszystkie sztuki cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
REKLAMA