Nie masz pomysłu na smaczny obiad? Dziś polecamy recepturę na soczystego indyka faszerowanego morelami. Fantastyczna potrawa z wyjątkowym wnętrzem na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Jak zrobić to pyszne danie?
Ten przepis na pieczonego indyka powinny wypróbować zwłaszcza te osoby, które lubią kulinarne eksperymenty. Specjał będzie cudownie prezentował się m.in. z zestawem surówek (np. z marchewki oraz cukinii i ogórka) i gotowanymi ziemniakami.
Pieczony indyk faszerowany morelami – przepis
Składniki:
800 g filetu z indyka
1 cebula
dowolna przyprawa do indyka
3 łyżki śmietany 30%
200 g suszonych moreli
3 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Na początku namocz morele. Filety z indyka oprósz dowolną przyprawą do tego rodzaju mięsa, bądź bukietem ulubionych ziół. Kawałki mięsa umieść w naczyniu do zapiekania (wcześniej posmaruj je łyżką masła). Posiekaj cebulę i pokrój 6 suszonych moreli. Najpierw lekko zeszklij cebulę na 2 łyżkach masła, a potem wrzuć do niej rozdrobnione owoce, dodaj śmietanę i pół szklanki wody. Wszystko przez chwilę pogotuj, a potem zmiksuj. Polej indyka powstałym sosem, po czym obłóż go resztą owoców. Mięso przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 50 minut. Smacznego!