Spód do mazurka będzie zawsze idealny. Wystarczy 1 trik

spód do mazurka
fot. screen Youtube / Ania’s Kitchen / Pixabay

Nie wyobrażasz sobie świąt Wielkanocnych bez pysznego i apetycznie wyglądającego mazurka? Ten popularny wypiek przyciąga wzrok całej rodziny obecnej przy stole i stanowi jego wdzięczną dekorację. Jednak droga do przygotowania perfekcyjnego spodu do mazurka bywa wyboista. Jeśli weźmiesz sobie do serca pewien patent, upieczesz najlepsze kruche ciasto w swoim życiu. Mazurek będzie królem przyjęcia.

REKLAMA

Właściwe zagniatanie ciasta to gwarancja sukcesu

Mazurkowy spód wyjdzie po mistrzowsku, ale pod pewnymi warunkami. Po pierwsze starannie zagniataj ciasto, ale nie ociągaj się. Gdy składniki się dobrze połączą, od razu zakończ pracę. Zbyt długie manewrowanie masą może pogorszyć późniejszą strukturę spodu – stanie się on twardy, co każdy poczuje w trakcie degustacji. Ciasto zagniataj szybko, ale i skrupulatnie.

Przepis na idealny spód do mazurka z ciasta kruchego

Składniki:
200 g miękkiego masła
150 g mąki pszennej
1 żółtko
150 g mąki krupczatki
2 spore łyżki kwaśnej śmietany
100 g białego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku przekładamy do naczynia miękkie masło, dodajemy żółtko, śmietanę, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość starannie mieszamy, a potem bezpośrednio do masy przesiewamy mąkę i mąkę krupczatkę. Sprężyście zagniatamy spójne ciasto.

Następnie owijamy je dokładnie w folię spożywczą i wkładamy do chłodziarki na co najmniej 60 minut. Po tym czasie wyciągamy masę i przekrawamy ją na 2 jednakowe porcje. Obie przekładamy na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy – powinny powstać dwa kwadraty o 5-milimetrowej grubości.

REKLAMA

Krawędzie ciasta warto ozdobić zygzakowatym wałeczkiem lub innymi figurkami wyciętymi ciasta. Chodzi o to, by po obróbce cieplnej i przełożeniu masy, nic nie wypłynęło na boki. Dodatkowe ciasto zatrzyma wypełnienie. Obydwa spody układamy na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 15 minut, do momentu, aż ciasto się zezłoci. Teraz można dowolnie wypełnić mazurek np. masą kajmakową.

Podziel się: