Konfitura z cebuli ma niepowtarzalny słodko-kwaśny smak. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnych wytrawnych potraw. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, zresztą przekonaj się sam.
Zrobienie przepysznej konfitury z cebuli nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Można ją przyrządzić w kilka minut. Sprawdź, jak prosty jest poniższy przepis.
Do zrobienia przysmaku z cebuli użyjemy przystępnych i tanich składników. Oprócz cebuli wykorzystamy także cukier i ocet jabłkowy. Smak naszego specjału urozmaicimy poprzez dodanie odrobiny czerwonego wina. Dzięki połączeniu wszystkich produktów nasza domowa konfitura sprawdzi się jako uzupełnienie do kanapek czy burgerów.
Składniki:
120 ml wody
400 g czerwonej cebuli
60 ml wina czerwonego półsłodkiego
70 g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
Sposób przygotowania:
Na patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy go na niedużym gazie. Gdy cukier zacznie się karmelizować, dodajemy cebulę posiekaną w kostkę i mieszamy całość. Gotujemy pod przykrywką około 25 minut, a potem wlewamy wodę, czerwone wino i ocet jabłkowy. Gotujemy przez mieszankę przez kwadrans. Po tym czasie konfitura z cebuli jest już gotowa.
Przechowywanie cebuli. Praktyczny sposób
Cebulę najlepiej włożyć do papierowej torebki bądź drewnianej skrzynki i trzymać w ciemnym oraz suchym miejscu. Warzywo w odpowiednich warunkach może przetrwać nawet parę tygodni.