Arbuz to pyszny i soczysty owoc, który w dodatku jest bardzo zdrowy – znajduje się w nim sporo wody i błonnika polepszającego pracę przewodu pokarmowego. Czy błędem jest wyrzucanie skórki po spożyciu miąższu?
Spożywając arbuza, zazwyczaj zostaje nam skórka, którą potem większość z nas wyrzuca, sądząc, że są zupełnie bezużyteczna oraz niesmaczna. Okazuje się, że prawda jest całkiem inna.
Sposób na wykorzystanie skórki arbuza
Mało kto zdaje sobie sprawę, że można z niej przyrządzić smaczne produkty, do których należy, chociażby konfitura czy skórka kandyzowana. To także sposób na niemarnowanie jedzenia. Oczywiście trzeba pamiętać, żeby użyć białej części owocu, ponieważ zielona jest nieapetyczna i niepotrzebna.
Konfitura ze skórki arbuza – przepis
Składniki:
300 g cukru
300 g skórki z arbuza
1 łyżka wody
Sposób przygotowania:
Z arbuza wybierz miąższ. Możesz go pokroić i dodać do smoothie, sałatki bądź zjeść samego. Obierz skórkę z zielonej zewnętrznej części, a białą pokrój ostrym nożem w małą kosteczkę. Pokrojoną skórkę włóż do garnka, wsyp 300 g cukru i dodaj łyżkę wody. Podgrzewaj całość do momentu, aż masa się zagotuje, a potem zdejmij ją z palnika i odstaw na 24 godziny. Po upływie tego czasu powtórz czynność jeszcze trzy razy. Po trzecim razie umieść konfiturę w słoikach, odwróć je spodem do góry i odstaw do wystudzenia. Konfiturę przechowuj w chłodnym oraz ciemnym miejscu.