Kuchnia staropolska słynie nie tylko z dań wykwintnych, ale i ekonomicznych. Krokiety dziadowskie z dodatkiem kapusty należą do tej ostatniej grupy. Chociaż tę potrawę robi się z tanich i prostych składników, to jej smak jest nieporównywalny. Koniecznie wypróbujcie.
Krokiety mają różne formy. Takim mianem nazywa się np. smażone naleśniki z wytrawnym nadzieniem oraz okrągłe czy podłużne formy, które przyrządza się z masy warzywnej. Właśnie do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie. W ich składzie znajdziemy kiszoną kapustę, kartofle i kaszę. Krokiety są bardzo pożywne i odznaczają się głębokim, ciekawym smakiem.
Staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą – przepis
Składniki:
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy (dowolnej)
20 dag grzybów
2 jajka
2 cebule
1 szklanka ugotowanych ziemniaków
olej
1 szklanka podduszonej, kiszonej kapusty
słodka papryka mielona
kminek mielony
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
pieprz, sól
Przygotowanie:
Cebule obieramy, siekamy i szklimy na 2-3 łyżkach oleju. Wrzucamy pokrojone grzyby, podsmażamy, często mieszając. Po chwili dodajemy pieprz, sól i smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Cebulę wraz z grzybami przekładamy do kiszonej kapusty, ziemniaków i kaszy.
Wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa albo rozdrabniamy w malakserze. Do masy wbijamy jajko, mieszamy. Masę doprawiamy do smaku kminkiem, pieprzem, solą, sproszkowaną papryką, a na końcu formujemy z niej podłużne krokiety. Panierujemy je najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w tartej bułce. Smażymy na dużej ilości tłuszczu, aż będą rumiane z każdej strony.