Surówka 10x lepsza od mizerii. Podaję ją do każdego obiadu

burak i biała kapusta
fot. screen Youtube / Essen Kochen / Elifin mutfağı

Warzywa mają mnóstwo wartości zdrowotnych i są smaczne, wystarczy je dobrze doprawić, a oczarują każde podniebienie. Kompozycje jarzyn, czyli surówki warto przyrządzać jak najczęściej. Pasują do obiadu, ale i same w sobie stanowią lekką i wyśmienitą przekąskę. Dzisiejszy przepis na witaminowy kąsek warto przetestować, a powodów ku temu jest co najmniej kilka. Surówkę zrobisz błyskawicznie i z tanich produktów. Świetnie dopełni każdy obiad i fantastycznie smakuje. Jest kolorowa i pełna cennych witamin. Do tego nie tuczy. Czy może być lepiej? Koniecznie sprawdź recepturę.

REKLAMA

W tej surówce rządzą świeże warzywa. Jedynym wyjątkiem jest burak, którego trzeba ugotować przed dodaniem do kompozycji. Jarzynkę możesz zetrzeć na tarce lub pokroić nożem w zgrabne słupki, wszystko zależy od twoich upodobań. Koniecznie skrop składniki w misce sokiem z cytryny i olejem. Dzięki temu nabiorą wyrazistości i smaku. Na około 30 minut przed podaniem wstaw sałatkę do chłodziarki. To wspaniałe uzupełnienie do każdego obiadu. Pasuje do ryb, zrazów, klopsów czy kotletów mięsnych. Sprawdzi się również do dań z grilla np. karkówki.

Przepis na soczystą surówkę z kapusty, buraka i marchewki

Składniki:
1 duży burak (gotowany/pieczony)
500 g kapusty białej, świeżej
1 marchew
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
2-4 sztuki szczypior wraz z cebulkami
1 ogórek świeży
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:
Zaczynamy od poszatkowania kapusty. Marchew rozdrabniamy na tarce o większych oczkach. Oba składniki umieszczamy w naczyniu, oprószamy solą i cukrem, mieszamy i delikatnie wygniatamy. Odkładamy na 10 minut.

REKLAMA

Ugotowanego lub upieczonego buraka ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy na zapałkę. Podobnie rozdrabniamy ogórka (szklarniowego nie musimy nawet obierać). Szczypiorek i pietruszkę siekamy.

Marchewka z kapustą po 10 minutach pewnie puściła już sok, więc go starannie odlewamy. Warzywa przerzucamy do miski wraz z ogórkiem, burakiem i szczypiorkiem. Dodajemy natkę i mieszamy. Polewamy surówkę sokiem z cytryny i oliwą, znów mieszamy. Wkładamy na ok. pół godziny do lodówki i serwujemy.

Podziel się: