Suszone grzyby są jedną z tradycyjnych świątecznych potraw, a mimo to dość rzadko lądują na naszych talerzach. Przepis autorstwa Roberta Makłowicza sprawia jednak, że na sam ich widok aż chce się je przygotować!
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż. Już w czwartek będziemy mogli zasiąść z rodziną przy świątecznym stole i delektować się pysznymi świątecznymi potrawami. Jedną z nich mogą być suszone grzyby w panierce, które w wydaniu Roberta Makłowicza wprost rozpływają się w ustach. Jak je przygotować?
Składniki:
100 g suszonych prawdziwków (tylko kapeluszy podobnej wielkości)
1 szklanka mleka
jajko
mąka
bułka tarta
masło
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy mlekiem i moczymy je przez całą noc, dzięki czemu staną się delikatne w smaku. Na drugi dzień wrzucamy je do wody i gotujemy, aż do uzyskania miękkości. Następnie odsączamy je i doprawiamy pieprzem i solą (można do tego również użyć przyprawy uniwersalnej).
W następnym kroku panierujemy grzyby w jajku, mące i bułce tartej. Na koniec smażymy je, aż do uzyskania złotego koloru.