Pierniki są jednym z najpopularniejszych rodzajów słodkości, jakie pojawiają się na świątecznych stołach. Co ważne, wcale nie są trudne w przygotowaniu i można je przyrządzać na wiele sposobów. Poniższy przepis to udowadnia.
Czwartek jest ostatnim dzwonkiem na to, aby przyrządzić pyszne i smakowite potrawy świąteczne. Mając na uwadze, że na poniższe pierniki trzeba przeznaczyć łącznie dwa dni, warto się za nie wziąć odpowiednio wcześnie.
Składniki:
3/4 szklanki płynnego miodu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
100g masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka sody
500g mąki
100g cukru białego
1 łyżka kakao
2 żółtka
2 białka
1/2 słoiczka powideł śliwkowych lub twardej marmolady
3/4 szklanki cukru pudru
kilka łyżek wody
Sposób przygotowania:
Do garnka dajemy miód i przyprawę do piernika, mieszamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło. Mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę przekładamy do małej miseczki, dodajemy sodę i odstawiamy na kilka minut. Białka z dwóch jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka i ciągle miksujemy.
Do masy dodajemy mąkę, kakao, masę z garnka i śmietanę. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny. 20 minut przed pieczeniem ciasto wyjmujemy z chłodziarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm i dzielimy je na dwie części. Na jeden blat ciasta wykładamy powidła śliwkowe lub marmoladę i wycinamy dowolny kształt. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Pieczemy 12-14 minut. Na koniec polewamy lukrem lub polewą czekoladową.