Szparagi pieczone na maśle to genialna alternatywa dla tych, które są gotowane. Te z piekarnika mają o wiele więcej smaku, a w dodatku ich przygotowanie jest błyskawiczne. Poznaj najlepszy przepis na szparagi!
Szparagi można podawać do obiadu, ale można je także jeść bez żadnych dodatków. Większość osób gotuje je w osolonej wodzie, ale zdecydowanie lepiej smakują wtedy, gdy zostaną upieczone. Dodatek masła podpieczonego wcześniej przez chwilę z bułką tartą sprawia, że są chrupiące z wierzchu. Cytryna jest genialnym dodatkiem, który nadaje pięknego aromatu i podkreśla smak jeszcze bardziej.
Szparagi pieczone na maśle – niezwykle pyszne i aromatyczne
Składniki:
» pęczek szparagów
» 3 łyżki masła
» 3 łyżki bułki tartej
» sól, pieprz
» kilka plastrów cytryny
Przygotowanie:
Szparagi umyj, a następnie odkrój ich twarde końce. Posyp solą i pieprzem oraz odłóż. Na patelni podgrzej 1 łyżkę masła na średnim ogniu, a potem wsyp bułkę tartą. Mieszaj do momentu, aż wszystko się połączy. Pilnuj jednak, by nie spalić bułki – dlatego ważne jest to, by ciągle mieszać.
2 łyżki masła rozpuść w mikrofali, lekko posól. Szparagi umieść w większej misce i wsyp przysmażoną bułkę tartą, następnie wymieszaj dokładnie. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, a potem ułóż szparagi. Polej je rozpuszczonym masłem, a na wierzch poukładaj kilka plastrów cytryny.
Szparagi piecz w piekarniki nagrzanym do 190 stopni przez 15-20 minut. I gotowe! Smacznego!