Mizeria jest surówką, która bardzo często stanowi dodatek do obiadów w polskich domach. Tradycyjną jej wersję zna każdy z nas. Bardzo ciekawa jest równeż wersja szwedzka.
Mizeria niewątpliwie należy do najprostszych surówek, jakie możemy podać do obiadu. W każdym domu jest wykonywana inaczej. Poniższy przepis pozwoli zyskać zupełnie nowy smak!
Składniki:
5 ogórków
3 dymki
1 sałata
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżeczki octu winnego
Sposób przygotowania:
Ogórki i sałatę dokładnie myjemy. Z sałaty odrywamy wierzchnie liście, a od ogórka odcinamy dwa końce i kroimy go w cienkie plasterki. Przekładamy je do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 15 minut. W drugiej miseczce mieszamy sól, śmietanę, cukier i ocet winny. Następnie odcedzamy ogórki z wody, cebulkę kroimy w drobne kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami. Podajemy schłodzone.