REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybka babka bez sody i proszku. Lepszej nie można sobie wymarzyć

Szybka babka bez sody i proszku. Lepszej nie można sobie wymarzyć

babka pomarańczowa
fot. screen Youtube / Himmlisch

Puszysta, wilgotna i pełna pomarańczowego aromatu – taka jest babka z tej receptury. To jeden z tych deserów, które robi się momentalnie, a efekt jest zawsze piorunujący. Wychodzi lekki, sprężysty, a podczas krojenia nie kruszy się nadmiernie. Jeśli szukasz błyskawicznego i sprawdzonego przepisu na obłędny wypiek, ten będzie w sam raz dla ciebie.

REKLAMA

Babka ucierana o pomarańczowym smaku to nie tylko smakowite ciasto, ale także patent na oszczędność czasu w kuchni. Trudno łatwiejszą receptę. Z powodzeniem mogą z niej skorzystać osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.

Babkę można podać do niedzielnej kawy lub poczęstować nią gości, którzy wpadną w odwiedziny. Tej pyszności nie może też zabraknąć na twoim stole w święta Wielkanocne.

Czytaj też: Babka puchowa – przepis. Leciutka, miękka i pyszna

REKLAMA

Przepis na babkę pomarańczową

Składniki:
● 1 szklanka drobnego cukru do wypieków,
● 4 jajka,
● 1 szklanka skrobi ziemniaczanej,
● 1 szklanka mąki pszennej,
● skórka otarta z 1 pomarańczy,
● 200 g masła.

Wykonanie:
Masło i jajko powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielamy od żółtek. Masło ucieramy robotem, aż zbieleje, a potem przekładamy ok. 2/3 szklanki cukru (pozostała porcja pójdzie do białek) i łączymy mikserem – do rozpuszczenia cukru. Powinna powstać jasna i pulchna masa. Dodajemy do niej po kolei żółtka i nieustannie mieszamy. Wrzucamy skórkę z cytrusa.

W drugim naczyniu miksujemy białka na sztywno, nie przerywając mieszania, dodajemy łyżkę cukru – miksujemy ok. 1 minutę i dodajemy następną łyżkę cukru, znów chwilę miksujemy. Musimy zużyć cały cukier.

Mąkę i skrobię przesiewamy do kremu maślanego, mieszamy łyżką, a następnie przekładamy etapami pianę z białek, lekko mieszamy. Ciasto przelewamy do podłużnej blachy lub specjalnej formy na babkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i pieczemy przez godzinę. Babkę po upieczeniu wyciągamy z pieca i posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy w inny sposób.

REKLAMA

Wskazówka:
Przepis na babkę można modyfikować. Zamiast skórki pomarańczowej do ciasta pasuje też skórka z cytryny. Babka zyska nowy charakter.

Polecamy też przepis na wilgotną babkę piernikową.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA