Szybki obiad na upalne dni to najlepszy pomysł. Zupa ogórkowa nie musi być wcale podawana na gorąco. Okazuje się, że jest jej nietypowa i bardzo pyszna wersja – na zimno. To idealny obiad, który przygotujesz błyskawicznie.
Zupa ogórkowa z jogurtem i posypana świeżym koperkiem to idealna propozycja obiadowa na lato. W upalne dni często nie mamy ochoty na mięsne i ciężkie obiady, które wymagają dłuższego czasu przygotowania, dlatego poznaj przepis na pyszną zupę ogórkową na zimno!
Szybki obiad na upalne dni – zupa ogórkowa w wersji na zimno
Składniki:
» 2 duże ogórki
» 1,5 szklanki greckiego jogurtu
» 3 łyżki soku z cytryny
» 1 mała szalotka
» 1 ząbek czosnku
» pęczek koperku
» pęczek natki pietruszki
» 2 łyżki liści estragonu
» 1/4 szklanki oliwy z oliwek
» Sól, pieprz
» pół czerwonej cebuli
Przygotowanie:
Cebulę zalotkę, czosnek i czerwoną cebulę umyj i posiekaj na niewielkie kawałki, następnie obierz ogórki i pokrój je w większą kostkę. Natkę pietruszki i koper także umyj i posiekaj.
Do blendera wsyp pokrojone ogórki, szalotkę oraz czosnek, następnie dodaj sok z cytryny, posiekany koperek i pietruszkę. Dopraw estragonem i dolej oliwę z oliwek, a potem zmiksuj do momentu, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Na koniec dopraw pieprzem i solą, następnie przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem zupy udekoruj ją zieleniną. I gotowe, smacznego!