REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaSzybkie ciasto czekoladowe bez cukru jest lepsze niż tort. Każdy pyta mnie...

Szybkie ciasto czekoladowe bez cukru jest lepsze niż tort. Każdy pyta mnie o ten przepis

czekoladowe ciasto bez pieczenia z bananami
fot. screen Youtube / @familienrezepte5523

Ciasto z tego przepisu na ogromną zaletę. Nie dość, że powstaje szybko i nawet bez uruchamiania piekarnika, to w dodatku nie zaszkodzi twojej sylwetce. Dobre produkty i fenomenalny smak – chyba więcej do szczęścia nie trzeba. Zobacz, jak zrobić pyszny i zdrowy deser bez dodatku cukru. Każdy kęs rozpływa się w ustach, a smaku nie da się zapomnieć.

REKLAMA

Przejrzałe banany nie muszą lądować w koszu na śmieci

Smakowita przekąska ma jeszcze jeden walor: pozwala zużyć owoce, które trochę za długo leżały w kuchni, przez co nikt nie chce ich już jeść. I co najważniejsze – banany osłodzą cały deser, a warto wspomnieć, że w przepisie nie używamy białego cukru. Do deseru możesz też przeznaczyć świeże banany. A jeśli chodzi o mleczny dodatek, to doskonale sprawdzi się jogurt typu skyr.

Jeśli masz w kuchni wszystkie niezbędne składniki, to możesz śmiało zabrać się do roboty. Oto prosty przepis na smakowite ciasto bez pieczenia.

Przepis na ciasto czekoladowe z bananami

Składniki:
¼ kg płatków owsianych
3 dojrzałe banany
tabliczka czekolady gorzkiej (ew. mlecznej bez cukru)
spora garść ulubionych orzechów
3-4 łyżki kakao
ewentualnie: przyprawa do piernika bądź cynamon
skyr (i/lub mało dojrzały banan)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane prażymy na suchej patelni przez kilka minut. Przejrzałe banany kroimy, dajemy do kielicha blendera i rozdrabniamy na mus. Umieszczamy go w naczyniu, łączymy z kakao i przyprawami, a potem starannie mieszamy i wzbogacamy o płatki.

Tak przygotowana mieszanka ma być dość sucha i sztywna. Dzielimy ją na dwie równe części i pierwszą z nich umieszczamy na spodzie wysmarowanej tłuszczem okrągłej blaszki, porządnie dociskamy. Na wierzchu rozmieszczamy plasterki banana albo jogurt i wylewamy resztę masy, ugniatamy.

Deser wstawiamy do chłodziarki na minimum 15 minut, aby nieco odpoczęło. W międzyczasie łamiemy czekoladę i rozpuszczamy ją w rondelku. Orzechy podprażamy w piekarniku lub na patelni, a po chwili przesypujemy do blendera i rozdrabniamy. Placek wyciągamy z lodówki, nanosimy gorącą czekoladę i szybko posypujemy kawałkami orzechów, póki polewa dobrze nie zastygła. Smacznego.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA