Szybkie ciasto z truskawkami bez pieczenia to istny raj dla podniebienia każdego smakosza. Ten smak pokocha każdy, a w dodatku zrobisz to ciasto w kilka minut.
Szybkie truskawkowe ciasto dosłownie rozpływa się w ustach niczym lody. Idealnie nadaje się na coraz cieplejsze dni, w dodatku nie wymaga pieczenia. Z pewnością spodoba się każdemu – uwaga, bo znika w mgnieniu oka! Przepis znajduje się poniżej.
Szybkie ciasto z truskawkami bez pieczenia. Przepis
Składniki:
(blaszka 20 x 27 cm)
» 400 g biszkoptów + mleko do maczania
» 500 g serka mascarpone
» 500 ml śmietanki kremówki
» 3 łyżki aromatu waniliowego
» 70 g cukru pudru
» 200 g białej czekolady
» 500 g truskawek
» do dekoracji: starta biała czekolada
Przygotowanie:
Truskawki pokrój w plasterki, następnie odstaw. 200 g białek czekolady wrzuć do szklanej miski i dodaj 100 ml śmietanki kremówki, następnie rozpuść w mikrofali. Odstaw do przestudzenia. Do większej miski wrzuć serek mascarpone, następnie dodaj ostudzoną masę, cukier puder, aromat waniliowy i resztę śmietanki kremówki (400 ml). Miksuj, aż uzyskasz gęsty krem.
W blaszce poukładaj biszkopty namoczone lekko w mleku. Na nich wyłóż 1/3 warstwy masy, następnie poukładaj truskawki i powtórz tę czynność trzy razy. Na ostatniej warstwie kremu wyłóż startą czekoladę białą, a potem włóż do lodówki. I gotowe, smacznego!