Pomysłowe ciasto na świąteczny stół? Mamy coś w sam raz. Wypiek z poniższego przepisu sprawi, że w całym domu rozniesie się miły, cytrusowy aromat, który wprowadzi cię w świetny nastrój. Sposób przygotowania tego smakołyku trwa tylko chwilę, a jest on tak pyszny, że nawet największy niejadek zażąda dokładki. Przetestuj tę recepturę i postaw wykwintny deser na swoim stole – nie pożałujesz.
Mandarynki to fenomenalny dodatek do ciasta
Zazwyczaj ciasta przyrządzamy w piekarniku. Tym razem w ruch idzie patelnia. Dzięki niej też można stworzyć udany deser, który posmakuje wszystkim. Przepis z owocami, który dziś dla Ciebie mamy jest banalny, więc na pewno sobie poradzisz. Ten placek na pewno dodasz do swojej listy ulubionych wypieków. Jest lekki, aromatyczny i obłędny w smaku. Powinien obowiązkowo znaleźć się na uroczystym stole podczas świąt Bożego Narodzenia.
Produkty do zrobienia ciasta są tanie i nie ma nawet potrzeby uruchamiania piekarnika. Warto spróbować – oto lista niezbędnych składników.
Rewelacyjny przepis na szybkie ciasto z mandarynkami
Składniki:
1 duże jajko
4 mandarynki
170 g mąki pszennej
70 g cukru
100 ml mleka lub napoju sojowego
20 g masło
10 g proszku do pieczenia
60 ml oleju rzepakowego
Powyższa lista składników to nie wszystko, co musisz przygotować. Zaopatrz się jeszcze mikser i patelnię o średnicy 26 cm z trochę wyższym rantem, konieczna będzie też pokrywka. Oto prosta instrukcja krok po kroku.
Opis przygotowania:
Na początku obierz mandarynki i przedziel je tak, by z każdej otrzymać 2 połówki. W sporym naczyniu ubij jajka z cukrem (20 g).
Dodaj do nich mleko i olej rzepakowy, porządnie mieszaj. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez gęste sitko, mieszaj masę.
Na patelni rozpuść masło i zacznij na nim lekko karmelizować resztę cukru, czyli 50 g. Umieszczaj mandarynki i zalej je przyrządzonym ciastem. Przykryj naczynie i podgrzewaj deser na średniej mocy gazu przez kwadrans. Później ściągnij z palnika. Ostudź i podawaj, smacznego.
Jak serwować deser z cytrusami?
Tak jak standardowe ciasta ten specjał możesz przed krojeniem udekorować cukrem pudrem. Zresztą pasuje do niego gorąca czekolada lub cappuccino.