Tiramisu to deser rodem z Włoch, który podbił również polskie stoły. Można go zamówić w cukierniach, kafejkach, restauracjach, a nawet kupić w supermarkecie. Coraz więcej osób przygotowuje deser samodzielnie w domu, bo nie wymaga zbyt dużej ilości składników, a sposób przygotowania też nie jest trudny. Ten popularny smakołyk warto odtworzyć we własnej kuchni. Podajemy sprawdzony przepis.
Na ten haczyk warto zwrócić uwagę
W klasycznym tiramisu używa się surowych jajek, wcześniej sparzonych. Jeśli jednak kurzy produkt nie jest świeży, to ten proceder nie wyeliminuje niektórych bakterii np. Salmonelli.
Jeśli więc mamy zamiar przyrządzić tiramisu, powinniśmy sięgnąć po jajka z pewnego źródła, które na pewno są świeże.
Poza tym wielu ludzi cierpi na nietolerancje pokarmowe, a wśród nich najpowszechniejsze są alergie na żółtko/białko jaja kurzego. Chorzy niestety muszą zrezygnować z jedzenia ulubionych biszkoptów czy innych wypieków. Na szczęście istnieją nieco zmodyfikowane receptury na tradycyjne specjały, dzięki którym nawet osoby z nietolerancją mogą sięgać po słodkie delikatesy bez obaw. Podobnie jest z dzisiejszym tiramisu, które nie zawiera jajek. W przezroczystych pucharkach prezentuje się efektownie, a w smaku jest lepsze od oryginału.
Za tiramisu przepadają miliony osób na całym świecie. Ten słodki specjał możesz przyrządzić w klasycznej dużej formie albo w pucharkach. Dzięki poniżej recepturze stworzysz 6 porcji deseru w naczynkach.
Przepis na tiramisu w pucharkach – wersja bez jajek
Składniki:
»paczka podłużnych biszkoptów do deserów,
»3-4 łyżki cukru pudru,
»250 ml śmietanki kremówki 36%,
»filiżanka mocnej kawy,
»250 g serka mascarpone,
»kakao,
»pół tabliczki czekolady ciemnej.
Sposób wykonania:
Zimną śmietankę ubijaj, sukcesywnie wsypuj cukier puder, a potem mascarpone.
Parz filiżankę mocnej kawy, a gdy się wystudzi, maczaj w niej po kolei ciasteczka i umieszczaj na dnie każdego pucharka. Na to wyłóż krem z mascarpone i delikatnie posyp kakao. Znów układaj nasączone biszkopty i masę. W podobny sposób postępuj do momentu, aż wyczerpią się produkty i zabraknie miejsca w naczynkach.
Wierzch udekoruj startą czekoladą, a z boku wbij suche ciasteczko. Wstaw deser do chłodziarki na kilka godzin.
Eleganckie tiramisu możesz też przygotować w zwykłej formie do pieczenia – tutaj znajdziesz sprawdzony przepis.