REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTajemnica wyjaśniona. Czy można zjeść skórkę od banana?

Tajemnica wyjaśniona. Czy można zjeść skórkę od banana?

Pixabay.com

Banany bez wątpienia należą do jednych z najpopularniejszych owoców. Ich smak i konsystencja są uwielbiane przez wiele osób. Niektórzy jednak nie wiedzą, czy każdy z elementów tego owocu, a w szczególności skórka mogą być konsumowane.

REKLAMA

Niektórzy z pewnością się zastanawiają, dlaczego skórka od banana traktowana jest jako odpadek, zwłaszcza, że przecież nie wszystkie owoce należy z niej obierać. Sekretem jest zarówno gorzki smak.

Jeżeli chcielibyśmy zjeść skórkę od banana, powinniśmy sięgnąć po jak najbardziej dojrzałe owoce. W ich przypadku jej konsystencja jest znacznie lepsza, ale należy pamiętać, że przed zjedzeniem trzeba ją dokładnie umyć.

Surowa skórka od banana nie jest jednak najlepszym możliwym produktem spożywczym. Ciekawym rozwiązaniem jest poddanie jej obróbce termicznej, dzięki czemu jej smak będzie całkiem dobry.

REKLAMA

Wystarczy pokroić skórkę na mniejsze części, a następnie je upiec lub usmażyć. Można także ją doprawić przyprawami. W taki sposób możemy uzyskać łatwą w przygotowaniu i smaczną przekąskę.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA