Uwielbiana przez wszystkich panierka, była ściśle strzeżoną tajemnicą restauracji KFC. Skrywany od 76 lat przepis pułkownika Sandersa niedawno wyciekł do internetu. Jest banalnie prosty, a sekret tkwi w przyprawach.
Jak informuje redakcja Women’s Health amerykańska gazeta „Chicago Tribune” w sierpniu 2016 r. opublikowała przepis na sekretną mieszankę ziół i przypraw używanych do przygotowania legendarnej panierki. Podobno tajną recepturę przekazał dziennikarzom siostrzeniec pułkownika Sandersa.
Jakie są składniki tajnego przepisu panierki KFC? Oto lista: 2 szklanki mąki, 2/3 łyżki soli, 1/2 łyżki tymianku, 1/2 łyżki bazylii, 1/3 łyżki oregano, 1 łyżka soli selerowej, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżka gorczycy, 4 łyżki papryki, 2 łyżki soli czosnkowej, 1 łyżka imbiru, 3 łyżki białego pieprzu.
Jak przygotować panierkę? W misce wymieszaj mąkę z ziołami i przyprawami. W drugiej misce wymieszaj 1 szklankę maślanki z jednym jajem. Następnie zalej mieszanką kawałki kurczaka i odstaw na około pół godziny. Po tym czasie otocz dokładnie kurczaki i odstaw na kolejne kilkanaście minut. W garnku smaż kurczaki w głębokim oleju w temperaturze 175 stopni przez kilkanaście minut. Kiedy nabiorą złocistego koloru będą gotowe do spożycia!