Domowe ciasto z pianką wiśniową to rarytas, jakich mało. Realizując ten przepis warto wkomponować do masy świeże owoce, tym bardziej że mamy na nie sezon. Co prawda mrożone też się sprawdzą, ale sam przyznaj – grzechem byłoby teraz kupować mrożonki, skoro na straganach czy w innych punktach pełno jest świeżych, pachnących i soczystych wiśni. To właśnie one są gwiazdą tego wypieku. Autorką przepisu jest Henia Foks, popularna YouTuberka i mistrzyni pieczenia ciast. Jej pomysł na słodkie ciasto będzie hitem tegorocznych wakacji.
Do pianki śmietanowej wybierz świeże, niezepsute i jędrne wisienki. Wcześniej staranie je opłucz i pozbaw pestek. Pamiętaj też, by dobrze je osuszyć. Nadmiar wody może rozrzedzić krem. Jeśli wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik, powstanie ciasto sto razy lepsze niż z cukierni.
Przepis na ciasto z wiśniami
Składniki:
Ciasto
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
3 jajka
100 g masła
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
100 g masła
Pianka
1 szklanka śmietany 30%
500 g wiśni
2 opak. galaretki wiśniowej
pół szklanki cukru
Opis przygotowania:
Do jajek dodaj cukier i ubijaj na pulchny krem. Dodawaj mleko, płynne masło, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko starannie wymieszaj i przelej do blaszki o wymiarach 27 cm x 17 cm wyścielonej pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C i piecz przez około 35 minut.
Na piankę: obie galaretki zalej 1 szklanką wrzątku i mieszaj, aż zupełnie się roztopi. Śmietanę z dodatkiem cukru miksuj na sztywno, dodaj zastygającą galaretkę wraz z wisienkami i mieszaj.
Na cieście rozsmaruj krem, a na nim równomiernie umieść piankę owocową. Deser posyp z wierzchu pokruszonym ciastem, a następnie wstaw do chłodziarki na 2 godziny, smacznego.