Sernik jest królem świątecznych wypieków. Pełni ważną funkcję na bożonarodzeniowym stole, gdy po czerwonym barszczu, rybie, bigosie i pierogach nachodzi ochota na coś słodkiego. Z tą recepturą sukces masz jak w banku. Sernik Ambasador zawsze pięknie wyrasta, jest puszysty i kremowy, a podczas jedzenia rozpływa się w ustach. Zajrzyj do przepisu Heni Foks i oczaruj bliskich niepowtarzalnym deserem.
Przygotowanie sernika Ambasador nie wymaga żadnej wprawy. Z rzetelnymi wskazówkami i odrobiną wysiłku odniesiesz kulinarne zwycięstwo. Niezawodny przepis od Heni Foks jest bardzo łatwy, a ciasto udaje się na piątkę z plusem.
Sernik składa się z kakaowego spodu, brzoskwiń z puszki i masy twarogowej. Zobacz, czy masz w domu wszystkie składniki z poniższej listy.
Przepis na sernik Ambasador
Lista składników:
1 puszka brzoskwiń
6 jajek
1 kg białego sera
1 szklanka + 4 łyżki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 torebki budyniu
odrobina soli
⅓ szklanki oleju
Sposób wykonania:
Przesiewamy mąkę do naczynia, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, 1 jajko, śmietanę i olej. Mieszamy ręcznie wszystkie składniki. Blachę wykładamy pergaminem i przekładamy 1/2 ciasta.
W osobnym naczyniu umieszczamy zawartość 2 paczek budyniu, cukier i 5 jajek. Dodajemy ser i mleko – ucieramy mikserem na jednolitą i gładką masę.
Brzoskwinie odcedzamy z syropu i kroimy w kostkę, a potem kładziemy na całym spodzie ciasta. Zalewamy je serową masą, wyrównujemy. Wierzch posypujemy resztą ciasta kakaowego. Deser wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 60 minut. Studzimy i podajemy, smacznego.