Tak puszystego ciasta jogurtowego jeszcze nie jadłeś. Jest niezwykłe w smaku, a sekretny składnik zaskoczy każdego. Poznaj przepis.
Ciasto jogurtowe przypomina sernik, ale jest o wiele delikatniejsze za sprawą pewnego składnika – mleka w proszku! Nadaje ono nie tylko smaku i puszystości, ale także aromatu. Przepis jest prosty i szybki, znajdziesz go poniżej.
Tak puszystego ciasta jogurtowego jeszcze nie jadłeś. Przepis
Składniki:
(forma do ciasta 18 cm)
» 4 jajka
» 3 łyżki cukru
» cukier waniliowy
» 3 łyżki skrobi kukurydzianej
» 3 łyżki mleka w proszku
» 350 g jogurtu greckiego lub zwykłego
» szczypta soli
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, a następnie wsyp cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli do żółtek. Zmiksuj na puszystą masę, a potem dodaj skrobię, mleko w proszku oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj jogurt grecki. Białka ubij na sztywną piankę, a następnie dodaj do masy i wymieszaj.
Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę. Smacznego!