Tak pysznego ciasta jeszcze nie jadłam! Znika z blachy w ciągu kilku minut, a wszystko to za sprawą czekoladowego spodu, kremu z białą czekoladą, wiśni i chrupkiej bezy. Palce lizać!
Ciasto z wiśniami i bezą to coś, co łasuchy lubią najbardziej. Tak pyszne, tak wilgotne i tak aksamitne, że nie można się oprzeć, by poprzestać na jednym kawałku. Poznaj przepis poniżej.
Ciasto z wiśniami i bezą. Idealne na święta
Składniki:
Ciasto: blaszka o wymiarach 25cmx30cm
» 3 duże jajka – osobno żółtka i białka
» 120 g cukru
» 2 łyżeczki cukru wanilinowego
» 120 g majonezu
» 50 g mąki pszennej
» 40 g kakao bez cukru
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
» 70 ml wiśniówki (można zastąpić posłodzoną wodą z sokiem z cytryny)
» 30 ml wody
Krem:
» 250 g białej czekolady
» 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
» 2 łyżeczki śmietanfixu
» 250 g schłodzonego serka mascarpone
» 350 g osączonych wiśni z kompotu lub syropu
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Beza:
» 5 białek w temperaturze pokojowej
» 250 g cukru
» 2 łyżeczki cukru wanilinowego
» trochę płatków migdałowych
Przygotowanie:
Ciasto: Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wsypuj cukier, cukier wanilinowy i mieszaj, aż masa będzie gęsta. Dodaj żółtka i dalej ubijaj na puszystą masę. Dodaj majonez i krótko wymieszaj, następnie przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj i przelej do blaszki, następnie wyrównaj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 25 minut na najniższym poziomie. Odstaw do wystudzenia. Składniki do nasączenia wymieszaj i nasącz ciasto wystudzone w blaszce.
Krem: do garnka wlej 200 ml śmietanki i podgrzej. Czekoladę przełóż do miski, a potem wlej gorącą śmietankę i mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi. Ostudź i wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Do miski wlej pozostałą ilość śmietanki – 200 ml, następnie dodaj fix, cukier wanilinowy i krótko ubijaj mikserem, by śmietanka była tylko lekko ubita. Dodaj serek, następnie zmiksuj na jednolity krem. Dodaj masę czekoladową i wymieszaj mikserem na gładką masę. Wyłóż pozostały krem na cieście w blaszce i wyrównaj, następnie wstaw ciasto do lodówki na całą noc.
Beza: białka ubijaj na sztywną pianę, a potem dodawaj stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Wyłóż na papier do pieczenia, wyrównaj, a potem posyp płatkami migdałowymi. Piecz przez 30 minut w 150 stopniach z termoobiegiem. Gdy ostygnie, wyłóż ją ostrożnie na wierzch ciasta. I gotowe, smacznego!