Takie ciasto zrobię na Dzień Matki. Czaruje wyglądem i smakiem

ciasto bez pieczenia z malinami, bezą i kremem
fot. screen Youtube / @biscuit_plus

Gdy podasz to ciasto na przyjęciu, każdy pomyśli, że zamówiłeś je w ekskluzywnej cukierni i pewnie wydałeś majątek. Prezentuje się elegancko i smakuje wybornie. Mało kto domyśli się, że zrobiłeś je sam. Jeśli jednak wyjawisz gościom i domownikom całą prawdę, nie będą mogli wyjść z podziwu i z pewnością w twoją stroną popłyną same pochlebne opinie. Wypróbuj ten przepis na ciasto bez pieczenia z malinami, bezą i kremem śmietankowym. Idealnie sprawdzi się jako oryginalny prezent z okazji Dnia Matki.

REKLAMA

Ciasto bez pieczenia z malinami i bezą posmakuje wszystkim Mamom

Zastanawiasz się czym obdarować mamę z okazji jej święta? Zostało coraz mniej czasu, więc daj jej coś od serca. Prezent w postaci słodkiego wypieku na pewno się jej spodoba, szczególnie jeśli bliska ci osoba jest fanką słodyczy. Polecamy tę recepturę na prosty deser bez pieczenia w formie rolady. Wygląda oszałamiająco i zawsze robi furorę. Tak będzie i tym razem. Zerknij na listę składników i instrukcję przygotowania. Z pewnością sobie poradzisz.

Przepis na obłędne ciasto z malinami. Idealne na Dzień Matki

Składniki na bezę:
200 g białka jajka
szczypta soli
sok z połowy cytryny
1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej
200 g cukru pudru

REKLAMA

Na krem:
¼ kg malin
150 ml śmietanki 33%
500 g serka mascarpone
1 łyżka cukru waniliowego
30 cukru pudru

Wykonanie:
Białka solimy i ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie dodajemy skrobię, cukier puder, sok z 1/2 cytryny i ucieramy. Masę na bezę przekładamy do formy wyściełanej pergaminem. Pieczemy w 150°C przez 35 minut.

Po tym czasie beza jest gotowa. Gdy będzie się studzić, zabieramy się za przyrządzanie kremu. W naczyniu umieszczamy mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder, wszystko łączymy robotem na spójną masę bez grudek.

REKLAMA

Z bezy odkrawamy brzegi i rozsmarowujemy na niej krem, a na nim kładziemy maliny.

W tym momencie wszystko rolujemy (postępujemy tak jak przy zwykłej roladzie, zwijając deser). Słodycz wkładamy do chłodziarki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rano ozdabiamy roladę słodką masą, malinami i listkami mięty. Smacznego.