REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTakiej surówki z pora nie jedliście. Przepis syna Magdy Gessler

Takiej surówki z pora nie jedliście. Przepis syna Magdy Gessler

Tadeusz Muller i pokrojony por
fot. screen Youtube / tvnpl / screen Youtube

Prezentujemy wybitną recepturę Tadeusza Mullera na surówkę z pora. Za sprawą świetnych dodatków, jego wersja potrawy jest sycąca i cudowne aromatyczna. Rodzina będzie zachwycona.

Syn Magdy Gessler, oprócz świeżych warzyw, swój specjał wzbogaca o ugotowaną białą fasolę. Warzywo strączkowe jest bardzo sycące, co sprawia, że taką surówką można się porządnie najeść. Zwieńczeniem potrawy jest kremowy sos i chrust grzybowy. Ta propozycja to arcymistrzostwo.

Przepis Tadeusza Mullera na wyjątkową surówkę z pora

Składniki:
1 słodkie jabłko
1 duży por
3 garście ugotowanej fasoli „Jaś”
1 niewielka marchewka
1 liść czerwonej kapusty

REKLAMA

Składniki na dressing:
1 łyżka musztardy francuskiej
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
pieprz i sól do smaku
1 łyżka octu
2 łyżki wody
3 łyżki majonezu

Składniki na chrust:
2 garście kurek
1/3 kostki masła
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki orzechów włoskich
2 kromki chleba razowego

Przygotowanie:
Marchew obieramy, a potem ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko myjemy i kroimy w słupki. Z pora odcinamy zielone liście, a biały fragmenty oczyszczamy i kroimy w półtalarki (korzonki myjemy i odkładamy na bok). Liść czerwonej kapusty zwijamy w rulon i siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do dużego naczynia.

Przyrządzamy dressing do surówki. Jogurt mieszamy z majonezem, octem i wodą, doprawiamy sos do smaku pieprzem oraz solą. Kurki oczyszczamy i przy pomocy dłoni rozdzielamy na włókna.

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy grzyby do czasu, aż staną się lekko chrupiące. Korzonki pora szatkujemy. Orzechy i ząbki czosnku drobno siekamy, a pieczywo razowe kroimy w kostkę. Tak przygotowane składniki łączymy z podsmażonymi kurkami i doprawiamy wszystko pieprzem i solą.

Do naczynia z surówką wrzucamy ugotowaną fasolę i polewamy ją sosem, mieszamy. Wierzch dekorujemy podsmażonym chrustem. Surówkę najlepiej podawać od razu.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA