placki z cukinii
fot. Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International / Adam Sulich

Szukasz pomysłu na szybki, tani, a do tego zdrowy obiad? Zamiast kotleta usmaż placki z cukinii. Są jednocześnie delikatne i sycące. To dobra odmiana od typowego obiadu.

Do przygotowania placków z cukinii potrzebne będą następujące składniki:
400 g cukinii
400 g ziemniaków
1 średnia cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia, np. rzepakowy lub słonecznikowy
sól
pieprz

Najpierw umyj i osusz cukinię, a także obierz ziemniaki. Cebulę posiekaj, cukinię i ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, oprósz sola i odstaw na kilka minut. Gdy warzywa puszczą sok, przełóż je do miski, dodaj cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąki, przyprawy. Wszystko wymieszaj.

Na rozgrzany olej kładź porcje ciasta i formuj z nich placki. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Odsącz je później na ręczniku papierowym. Do masy możesz też dodać 100 gramów startego żółtego sera i natkę pietruszki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna