REKLAMA

ciasto krówkowe bez pieczenia
fot. screen Youtube / Kuchnia Marioli

Na święta Bożego Narodzenia przyrządzamy różne wypieki. W moim domu oprócz sernika, rolady makowej i piernika, królują także inne pyszne ciasta – a osobiście najbardziej lubię te bez pieczenia. Nie dość, że robi się je w mgnieniu oka, to zawsze się udają i wszystkim bardzo smakują. Tak samo jest z ciastem krówkowym. To słodycz w najlepszej postaci, której nikt się nie oprze. Kilka składników, chwila pracy i deser jest gotowy do podania.

REKLAMA

Szybkie ciasto, które zachwyca smakiem

Moja rodzina przepada za ciastem krówkowym, ja zresztą też. Przyrządzałam je wielokrotnie i zawsze znikało z blaszki do ostatniego okruszka. Ma wiele zalet – składa się z samych prostych, tanich składników, powstaje ekspresowo i jest wyśmienite. Na pewno zrobię je na święta.

Do przygotowania ciasta krówkowego przydadzą ci się herbatniki kakaowe. Krem zrobisz z serka mascarpone, śmietany i cukru. A wierzch posmarujesz gotowym kajmakiem. W masie znajduje się cukier waniliowy, który nadaje całości aromatu.

REKLAMA

Poniższy przepis nie sprawi trudności nawet początkującym cukiernikom. Udaje się zawsze, więc tym bardziej warto się skusić. Jeśli masz sporą rodzinę, to jedna forma takiego ciasta możne nie wystarczyć na całe święta. Bez problemu możesz podwoić listę składników i zrobić dwie blaszki ciasta.

Przepis na krówkowe ciasto bez pieczenia

Składniki:
2 opakowania herbatników kakaowych
3 paczki cukru waniliowego
800 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
4 zagęstniki do śmietany- śmietanexy
200 g serka mascarpone
500 g masy kajmakowej
100 g mlecznej czekolady

REKLAMA

Wykonanie:
Na dnie blaszki o wymiarach 25 cm x 35 cm umieszczaj herbatniki. Do naczynia wlej śmietanę, dodaj cukier, cukry waniliowe i ubijaj na sztywno, łącząc masę z zagęstnikami. Znów mieszaj.

Dodaj mascarpone, mieszaj i połowę śmietany równo rozprowadź na ciasteczkach w blaszce. Potem herbatniki układaj na jej bokach i umieszczaj kolejny poziom ciastek. Wyłóż masę śmietanową i znów ułóż herbatniki. Deser umieść na 15 minut w chłodziarce.

Po tym czasie wyciągnij go z urządzenia i posmaruj kajmakiem, który wcześniej został podgrzany, a potem ostudzony.
Warstwę kajmakową pokryj startą mleczną czekoladą i wstaw deser do chłodziarki na całą noc. Smacznego.

REKLAMA