REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTatar bez mięsa. Ten przepis podbija polskie kuchnie!

Tatar bez mięsa. Ten przepis podbija polskie kuchnie!

Fot. Pixabay.com

Pyszny tatar ma wielu miłośników w całej Polsce. Jego mięsna wersja całkowicie zasłużenie podbija serca wielu osób. Okazuje się jednak, że propozycja bezmięsnego tatara jest równie ciekawa.

REKLAMA

Tatar jest tym rodzajem potrawy, który dość często pojawia się na polskich stołach. Jego tradycyjna odsłona składa się głównie z mięsa, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją w sposób bezmięsny.

Składniki:

275 g roślinnego mięsa mielonego (dobrze sprawdza się to marki Next Level)
30 g koncentratu pomidorowego
30 ml soku z buraka
15 g musztardy francuskiej
10 g kaparów
4 grzyby marynowane
2 ogórki kiszone
szalotka
odrobina soli i pieprzu
oliwa

REKLAMA

Wegańskie żółtko:

30 g wegańskiego majonezu
2 g kurkumy

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Zamiennik mięsa mielonego podsmażamy na oliwie, następnie rozdrabniamy go łyżeczką i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sok z buraka. Całość mieszamy, a po kilku minutach odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie dodajemy 15 ml oliwy, musztardę, sól i pieprz. Można również dodać wędzoną paprykę. Ponownie mieszamy.

Tatar układamy na talerzu, obok kładziemy pokrojoną szalotkę i ogórki kiszone, a także posiekane kapary i grzyby. Żółtko przygotowujemy poprzez wymieszanie majonezu i kurkumy. Na koniec kładziemy je na górę tatara.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA