REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTe 8 produktów większość z nas jadła źle przez całe życie

Te 8 produktów większość z nas jadła źle przez całe życie

krojenie pomidorów
fot. Pixabay

W obecnych czasach zwracamy większą uwagę na pokarmy, które jemy na co dzień i częściej sięgamy po żywność wysokiej jakości. Poszukujemy całkiem nowych smaków, interesujących przepisów i eksperymentujemy w kuchni. Okazuje się, że większość z nas może mimowolnie popełniać pewne błędy. Część powszechnie znanych produktów niektórzy od samego początku spożywają niewłaściwie. O jakie produkty chodzi?

Brokuły
Długotrwałe gotowane tych warzyw przyczynia się do utraty wielu wartościowych substancji odżywczych. Spożywaj je ugotowane na parze (lub w wodzie) al dente. Wówczas zachowają najwięcej przeciwutleniaczy i składników mineralnych.

REKLAMA

Pomidory
Zazwyczaj spożywamy świeże pomidory np. jako dodatek do sałatki. Okazuje się, że gdy poddamy pomidory obróbce termicznej, będą miały jeszcze więcej walorów zdrowotnych. W trakcie podgrzewania uwalnia się więcej likopenu. Jest to silny przeciwutleniacz działający przeciwnowotworowo.

Szparagi
Być może dotychczas przyrządzałeś je w nieprawidłowy sposób. Ich długotrwałe gotowanie albo podgrzewanie w kuchence mikrofalowej redukuje minerały i witaminy. Szparagi najlepiej ugotować na parze, upiec albo krótko podsmażyć.

Kiwi
Niemal każdy obiera ze skórki ten owoc. Dlaczego nie należy tego robić? Otóż skórka kiwi nadaje się do jedzenia, zawiera mnóstwo substancji odżywczych m.in. witaminę E, kwas foliowy oraz błonnik.

Jogurt
Gdy otworzysz jogurt, nie wylewaj od razu wody zgromadzonej na jego powierzchni. Woda nie świadczy o tym, że nabiał jest zepsuty. Ten „podejrzany” płyn to tylko serwatka, która jest bardzo cenna. Zawiera białko i witaminy z grupy B. Warto ją wymieszać z jogurtem i spożyć.

Nasiona lnu
Ludzki organizm nie trawi całych nasion lnu. Dlatego też, przed zjedzeniem trzeba je zmielić albo zmiażdżyć. Wtedy będziemy mogli w pełni skorzystać z korzystnych właściwości lnu. Nasionka zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezwykle cenne dla mózgu i układu krwionośnego.

Czosnek
Przed dodaniem czosnku do dania, zdejmij z niego skórkę, pokrój i odłóż na 10 minut. W tym czasie wydzieli on najwięcej allicyny. To dobroczynny związek, który ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. W wyniku działania wysokiej temperatury allicyna ulega zniszczeniu.

Truskawki
Kroisz truskawki na małe kawałki? Najlepiej jedz je w całości. Rozdrobnione truskawki są bardziej wrażliwe na tlen oraz światło, co sprawia, że szybciej stracą ważne związki odżywcze. Aby długo pozostały smaczne i zdrowe – trzymaj je w całości, również z szypułkami.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA