Ciepłe, apetyczne knedle skuszą każdego w chłodny jesienny dzień. Ta klasyczna potrawa zwykle przywodzi nam na myśl czasy, kiedy byliśmy jeszcze dziećmi. Ten przepis autorstwa Beaty Śniechowskiej, triumfatorki II edycji programu MasterChef, robi furorę w Internecie. Koniecznie go poznaj i wypróbuj.
Koniec lata to czas, kiedy mamy większą ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego i owocowego. W naszym jesiennym jadłospisie nie powinno zabraknąć papryki, pomidorów, kapusty oraz owoców, które nadają wielu daniom niezwykłej mocy. Wyjątkową potrawą popularną w Polsce są knedle ze śliwkami. Spraw, by pyszne, sycące kluseczki znalazły się na Twoim stole jeszcze w tym miesiącu.
Beata Śniechowska prowadzi swoją restaurację we Wrocławiu. Jakiś czas temu wygrała 2 edycję słynnego programu MasterChef. To bez wątpienia fanka knedli ze śliwkami. Robi je w wyjątkowy sposób, tak że nie można się im oprzeć. Sekretem jej klusek jest unikalne maślane nadzienie i zwrócenie szczególnej uwagi na drobiazgi. Doskonała receptura znajduje się poniżej.
Przepis Beaty Śniechowskiej na knedle ze śliwkami
Składniki:
250 g śliwek węgierek,
35 g mąki ziemniaczanej,
jajko,
500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków,
szczypta soli,
200 g mąki pszennej.
Na masło korzenne:
skórka z połowy pomarańczy,
100 g miękkiego masła,
pół łyżeczki mielonego kardamonu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej,
2 łyżki cukru trzcinowego.
Ewentualnie:
2 łyżki zmielonych migdałów.
Do podania:
kwaśna śmietana,
30 g panko.
Dodatkowo:
jadalne kwiaty.
Opis przygotowania:
Gotujemy kartofle, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do nich obydwie mąki, jajo i trochę soli. Zaczynamy wyrabiać składniki na gładkie ciasto, a potem okrywamy je czystą szmatką i czekamy kilka chwil.
Pora przyrządzić masło korzenne. W naczyniu mieszamy miękkie masło ze skórką otartą z pomarańczy, cukrem, gałką, kardamonem, goździkami, cynamonem i ewentualnie migdałami.
Śliwki kroimy na połówki i nadziewamy je aromatycznym masłem. Wstawiamy owoce do chłodziarki na czas dalszych przygotowań.
Ciasto dzielimy na małe porcje i wszystkie po kolei lekko spłaszczamy. Do środka wciskamy śliwkę wypełnioną masłem i tworzymy zgrabne knedle. Wrzucamy je na osolony ukrop i gotujemy do miękkości, czekamy, aż wypłyną na wierzch.
Rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej pozostałą porcję masła korzennego, wrzucamy panko i smażymy wszystko, aż powstanie złocista panierka.
Ugotowane kluski obtaczamy w panierce i serwujemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Dekorujemy potrawę jadalnymi kwiatami wg uznania. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj do surówki z marchewki zamiast jabłka. Bije na głowę inne połączenia