produkty o długim terminie przydatności
fot. Pixabay

Produkty z długą datą przydatności do spożycia zachowują wartościowe składniki odżywcze i mogą być dużą podporą dla biegaczy, lecz istnieje pewien warunek – obok sklepowych półek należy dokonać prawidłowych wyborów.

W ciągu ostatniego roku ludzie zaczęli nagminnie kupować żywność szczelnie zapakowaną, która nie psuje się szybko i można ją przechowywać dłużej. To racjonalna idea zakupowa i należy się jej trzymać, ale jest pewien warunek – produkty muszą mieć naprawdę dobrą jakość. Sprawdź, co warto wybierać, aby spokojnie oczekiwało w szafce kuchennej, aż będzie nam niezbędne.

Paluszki rybne
Jeżeli nie jesteś fanem ryb i owoców morza, wprowadź do swojej diety ten bogaty w białko produkt dziecięcego menu. Paluszki rybne można przechowywać nawet 1,5 roku. Zadziwią nas one swoimi dobrodziejstwami, o ile znajdziemy takie z wysoką zawartością tłuszczów omega-3 i panierką z mąki pełnoziarnistej, która zawiera więcej błonnika.

Suszone morele
Gdy rzadko robimy zakupy, możemy mieć zmniejszony dostęp do świeżych owoców, jednak nie potrzebujemy szklarni czy ogrodu, aby dostarczyć sobie dziennej porcji witamin i minerałów. Zasobnie w wapń, potas, błonnik i witaminy (C, A, B) są suszone morele, które nie podniosą poziomu glukozy we krwi i poskromią apetyt na coś słodkiego.

Wędzone sardele
Sardele mogą z powodzeniem znaleźć się na Twojej liście zakupów. Dzięki metodzie wędzenia na zimno w solance nie utracą mikroskładników i cennych tłuszczów.

Fasola w sosie pomidorowym
Może nie przepadają za nią dzieci, ale w obecnych czasach stała się fenomenem. I dobrze, ponieważ już pół puszki dostarcza 8 g błonnika i ok. 10 g białka, a oprócz tego kluczowe pierwiastki, jak cynk i żelazo.

Masło orzechowe
Sprawdzony, dobry przyjaciel wielu sportowców. Jednak zachowaj czujność, wybierając ten przysmak w sklepie. Niektórzy producenci „wzbogacają” masło w tłuszcze uwodornione i cukier. Kupuj takie składające się wyłącznie z prażonych orzechów: będzie ono dobrym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy.

Suszona wołowina
Kiedy stracisz zapał do gotowania, suszona wołowina zasobna w białko, witaminy z grupy B i żelazo ujarzmi niespodziewane napady głodu.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna