Za sernikiem przepada większość smakoszy. W życiu tak bywa, że nawet klasyka w końcu się znudzi. Dlatego namawiamy was do przygotowania masy serowej w nieco inny sposób. Niedrogie, łatwo dostępne wiórki kokosowe zamienią klasyczny deser w egzotyczny specjał. Spróbujcie zrobić sernik według poniższych wskazówek, a jego smak was nie zawiedzie.
Na naszej stronie znajdziecie wiele sprawdzonych przepisów na pyszne serniki. Także desery z dodatkiem kokosa nie są nam obce – wyśmienite kokosanki też są kuszące. Jednak wiórki kokosowe dają nam dużo więcej możliwości. Doskonale wzbogacają smak wielu ciast. Dziś zachęcamy was do przygotowania sernika z dodatkiem wiórek kokosowych. Deser będzie zachwycająco delikatny, a domownicy na pewno poproszą o kolejną porcję.
Sernik kokosowy – przepis
Składniki:
na ciasto:
5 łyżek wiórków kokosowych
4 jaja
1 kg twarogu na sernik
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
na posypkę:
1 łyżeczka cukru wanilinowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka oleju kokosowego
6 łyżek wiórków kokosowych
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Jajka wbij do miski i ucieraj wraz z cukrem. Partiami nie przerywając mieszania, dodawaj porcje białego sera. Wsyp wiórki kokosowe i wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą. Budynie rozprowadź w mleku, wlej je do sernika i powtórnie zmiksuj. Do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelej przyrządzoną masę. Sernik włóż do pieca na ok. godzinę. Na patelni rozpuść olej kokosowy, wrzuć 5 łyżek wiórków kokosowych i cukier wanilinowy.
Składniki lekko zrumień na średnim płomieniu, pilnując, aby ich nie przypalić. Ciasto po upieczeniu ostudź w piecu z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch sernika oprósz podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Resztę wiórków suchych także wykorzystaj do obsypania wypieku. Smacznego.