Ten przepis to prawdziwy hit. Słodka przekąska smakuje lepiej niż nie jeden baton czy klasyczny deser. Zrobisz ją w kilka minut.
Ta przekąska to czak-czak. Przepyszne kawałki ciasta smażone na głębokim oleju z dodatkiem karmelu lub miodu. Jej smak sprawia, że można oszaleć na jej punkcie, bo jest niezwykle chrupiąca i obłędna. Czak-czak przygotujesz w kilka minut. Sprawdź przepis.
Ten przepis to prawdziwy hit. Przekąska, którą musisz wypróbować
Składniki:
» 1 jajko
» pół łyżeczki soli
» 300 ml mleka w temperaturze pokojowej
» 300 g mąki pszennej
» 1 łyżka proszku do pieczenia
» 1 opakowanie kajmaku
» 30 g masła
Przygotowanie:
Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj widelcem, następnie wlej mleko w temp. pokojowej i wymieszaj. Wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, a potem dokładnie wymieszaj żeby nie było grudek. Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Na patelnię wlej olej i rozgrzej do średniej temperatury, następnie weź łyżkę cedzakową i podstaw ją nad patelnią. Lej ciasto na łyżkę i ugniataj, by porobić kleksy z ciasta. Smaż je do zarumienienia i wykładaj na ręcznik papierowy by odsączyć z tłuszczu. Przełóż kuleczki z ciasta do naczynia żaroodpornego.
Kajmak rozpuść z masłem w mikrofali, a potem polej na usmażone kleksy ciasta i lekko przemieszaj. Wstaw do lodówki na kilka minut, a potem krój nożem kawałki przekąski.
I gotowe, smacznego!