Masz ochotę na kulinarną podróż do krainy słodkości? Przepustką do szczęścia nie będzie bilet, tylko kilkanaście składników i odrobina wolnego czasu. W grę wchodzi miksowanie i pieczenie, więc przygotuj odpowiedni sprzęt i zabierz się do pracy w kuchni. Naprawę nie ma jej dużo. Spójrz na poniższy przepis i upiecz najlepszy i najsmaczniejszy sernik na święta. Wychodzi obłędny.
Sernik w sam raz na Wielkanoc
Sernik składa się z kilku znakomitych warstw i wszystkie są tak samo pyszne. Podstawę stanowi klasyczny biszkopt posmarowany konfiturą wiśniową, na którym znajduje się upieczona masa sernikowa. Ten wypiek znów pokryty jest biszkoptem z konfiturą. Dodatkowo między warstwami znajduje się smakowity krem budyniowy. To jedna z najbardziej udanych, słodkich kombinacji. Warto przygotować takie ciacho na nadchodzące święta Wielkiej Nocy.
Przepis na sernik z biszkoptem, masą budyniową i dżemem
Składniki na budyń:
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
200 g miękkiego masła
500 ml mleka
Składniki na sernik:
1 kg sera (może być z wiaderka)
160 g cukru
90 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 ml kwaśnej śmietany
50 g wiórków kokosowych
100 g roztopionego (ostudzonego) masła
Składniki na biszkopt:
1 szklanka przesianej mąki
3⁄4 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
Dodatkowo:
1 słoik dżemu wiśniowego (lub porzeczkowego) – ok. 400 g
Wykonanie:
Do garnka wsyp budyń, cukier i zalej składniki mlekiem. Umieść na niewielkim gazie, gotuj i mieszaj na gęstą masą. Przykryj budyń folią i ostudź. W misce ucieraj 200 g miękkiego masła, a potem etapami przekładaj zimny budyń. Odłóż 2 łyżki tej masy na później. Resztę podziel na dwie jednakowe porcje.
Na masę serową: w naczyniu ubijaj 4 jajka z 160 g cukru – masa powinna zwiększyć swoją objętość (na razie ją odstaw). W osobnym naczyniu umieść 1 kg twarogu, 100 g płynnego masła i 150 ml śmietany, 90 g skrobi, wszystko mieszaj robotem W międzyczasie wsyp do masy kokos i nadal mieszaj. Potem przełóż jajka, które ubiłeś na początku. Miksuj tylko do połączenia się składników, a następnie wylej masę serową do formy (ok. 28×28 cm) wyścielonej pergaminem, rozprowadź ją równo i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170°C. Piecz przez ok. 50-60 min.
Na biszkopt: jajka (5 sztuk) zmiksuj z cukrem (3/4 szklanki) i odrobiną soli – masa powinna zwiększyć objętość. W oddzielnym naczyniu wymieszaj szklankę przesianej mąki z łyżeczką proszku do pieczenia, a potem przesyp mieszankę do zmiksowanych jajek i starannie połącz. Wylej wszystko do formy (28×28 cm) z pergaminem w środku i równo rozprowadź. Biszkopt piecz w 180°C przez ok. 25-30 min.
Wypiek ostudź i przedziel równolegle na 2 jednakowe części. Dolną posmaruj dżemem (połową słoiczka) i przykryj go 1/2 masy budyniowej, równo ją rozprowadzając. Teraz ostrożnie umieść chłodny sernik i rozprowadź resztę kremu. Drugim blat biszkoptowy nasmaruj pozostałym dżemem i połóż go konfiturą do masy budyniowej. Na koniec wyłóż 2 łyżki budyniu i rozdysponuj go na powierzchni ciasta. Gotowy deser ozdób wg uznania.
REKLAMA