Ciasto jest obłędne w smaku i bardzo delikatne. Przygotujesz je błyskawicznie, a w dodatku nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni, więc z pewnością poradzi sobie z nim każdy. Poznaj rewelacyjny przepis!
Ten deser jest tak pyszny i delikatny, że dosłownie rozpływa się w ustach. Bazuje na kakaowym biszkopcie, który przełożony jest obłędnym kremem śmietankowym. Wyglądem przypomina lekko klasyk z PRL-u – wuzetkę, jednak przygotowanie tego ciasta jest o wiele prostsze i szybsze. Przedstawiamy wyśmienity przepis na błyskawiczny deser do kawy.
Ciasto obłędnie delikatne i pyszne – przepis
Składniki:
Biszkopt:
» 7 białek jaj
» 5 żółtek
» 120 g cukru
» 60 g mąki
» 20 g kakao
» 6 łyżek wody o temperaturze pokojowej
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
» 1 litr mleka
» 180 g kaszy manny
» 130 g cukru
» 4 opakowania cukru waniliowego
» 2 żółtka
» 250 g margaryny lub masła
Wierzch ciasta:
» 200 g mlecznej czekolady
» 150 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
Przygotuj krem:
Do miski dodaj dwa żółtka, cukier waniliowy, a następnie zmiksuj na puszysty kogel-mogel. Potem dodaj biały cukier i kaszę mannę i ponownie zmiksuj. Dolej do kremu 200 ml mleka, znów zmiksuj. Do garnka wlej resztę – 800 ml – mleka, następnie zagotuj, ale pilnuj by nie wykipiało. Zdejmij z ognia i od razu dodaj przygotowaną wcześniej masę na krem, całość zmiksuj, a potem ponownie zagotuj jednocześnie miksując, aż masa zgęstnieje. Wtedy przełóż powstałą masę kremową do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia.
Przygotuj biszkopt:
Mąkę wsyp do miski i dodaj do niej proszek do pieczenia oraz kakao, następnie wymieszaj. Białka jaj ubij na bardzo sztywną i błyszczącą pianę. Do miski wsyp cukier i pięć żółtek, a potem wszystko zmiksuj na kogel-mogel. Dodaj 6 łyżek wody (temp. pokojowa) i krótko zmiksuj, następnie wsyp mąkę z kakao i ponownie zmiksuj. Do masy dodaj ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką.
Wlej biszkopt do blaszki ( 20 x 30 ) wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku – 180 stopni, przez 30-40 minut. Wystudzony krem zmiksuj mikserem, a potem dodaj do niej pokrojone w kawałki masło lub margarynę i zmiksuj, do momentu, aż krem będzie jednolity i gładki. Wyłóż krem na biszkopt i wyrównaj jego powierzchnię.
Do miseczki wsyp czekoladę, wlej śmietankę i włóż na chwilę do mikrofali, aby czekolada się rozpuściła. Polej na wierzch ciasta i włóż do lodówki, by polewa zastygła. I gotowe, smacznego!
Zobacz także: