To ciasto ma niesamowity smak i z pewnością zasmakuje każdemu. Idealne na ciepłe dni i nie tylko. Poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na coś słodkiego, ale z chęcią byś coś zjadła? Jeśli tak to koniecznie poznaj ciasto złożone z pysznej śmietankowej masy z ciastem biszkoptowym i chrupką bezą na wierzchu. Przepis znajdziesz poniżej.
To ciasto ma niesamowity smak. Przepis
Składniki:
» 100 g masła
» 100 g cukru
» 2 łyżeczki cukru waniliowego
» 4 łyżki mleka
» 4 żółtka
» 100 g mąki
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
» 500 ml śmietany kremówki
» odrobina soku z cytryny
» 4 łyżki cukru
Beza:
» 100 g płatków migdałowych
» 4 białka jaj
» 180 g cukru
Przygotowanie:
Ubij masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i dodawaj stopniowo po jednym żółtku. Dodaj mleko i krótko zmiksuj, następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia oraz wymieszaj. Wyłóż ciasto do blaszki (24cm) – będzie gęste, a potem odstaw. Przygotuj bezę: w misce umieść białka jajek, następnie miksuj na najwyższych obrotach. Gdy białka będą dobrze ubite, dodawaj powoli cukier. Wyłóż bezę na ciasto w blaszce, następnie posyp migdałami i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez około 30 minut na środkowej półce.
Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia, a w tym czasie ubij śmietankę kremówkę z sokiem cytryny oraz cukrem. Przekrój ciasto na dwie części, następnie przełóż kremem i przykryj drugim blatem. Smacznego!