To ciasto robię co weekend z podwójnej porcji. Znika w kilka sekund z blachy

To ciasto robię co weekend
fot. screen Youtube / Lecker mit Sophie Mayer

To ciasto robię co weekend. Jest bardzo proste, błyskawiczne i zachwyca smakiem. Przygotuje go każdy, nawet najbardziej początkujący kucharz. 

REKLAMA

Szybkie ciasto na niedzielę? Idealnie trafiłeś, poznaj przepis na ciasto czekoladowe z dodatkiem kleksów sernikowych i wiśni, które podkręcają cały smak. Ciasto pachnie tak pięknie, że sąsiedzi będą pukać do drzwi po tę recepturę.

To ciasto robię co weekend. Przepis na czekoladowo-serowy raj dla podniebienia

Składniki na blachę 28 x 20 cm:
» 220 g mąki
» 20 g proszku kakaowego
» 15 g skrobi kukurydzianej
» 10 g proszku do pieczenia
» 2 jajka
» 120 g cukru
» 1 łyżeczka cukru wanilinowego
» 130 ml oleju roślinnego
» 130 ml mleka
Sernik:
» 250 g serka twarogowego
» 60 g cukru
» 1 jajko
» 25 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
» 150 g wiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych)
» 50 g posiekanej czekolady

Przygotowanie:

REKLAMA

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i skrobię kukurydzianą, następnie wymieszaj w miseczce. Jajka wbij do miseczki i dodaj do nich cukier, cukier wanilinowy, a następnie zmiksuj na bardzo gładką i puszystą masę. Dodaj mleko i olej, chwilę wymieszaj, a potem dodaj mąkę. Przelej masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Do miski wrzuć ser twarogowy, cukier oraz jajko, następnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wsyp skrobię kukurydzianą i wymieszaj, a następnie porób masą okrągłe kleksy na masie kakaowej. Poukładaj nierównomiernie wiśnie bez pestek i posiekaną czekoladę, a następnie piecz ciasto w 180 stopniach przez 40 minut. Smacznego!

Podziel się: