Monte to pyszne orzechowo-czekoladowe ciasto, które posmakuje każdemu. Jest delikatne, niezbyt słodkie i banalne w wykonaniu. Dziś mamy dla Was mistrzowską recepturę na ten frykas.
Przygotowanie ciasta Monte wymaga trochę czasu, bo warstwy kremu muszą się odpowiednio schłodzić. Kluczowe, by do masy wrzucić drobno pokrojone orzechy laskowe. Można umieścić je w woreczku foliowym i rozbić za pomocą tłuczka, wtedy praca pójdzie o wiele szybciej.
Przepis na ciasto Monte
Składniki:
ciasto:
20 g kakao
100 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem orzechowo-czekoladowy:
250 g serka mascarpone
25 g masła
100 g orzechów laskowych drobno pokrojonych
200 ml śmietanki 36%
100 g czekolady mlecznej
3 łyżki cukru pudru (jeśli nie lubimy zbyt słodkich ciast, to możemy go nie dodawać)
krem śmietankowy:
3 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
Mąkę łączymy z kakao. Oddzielamy żółtka od białek – białka ubijamy z cukrem i odrobiną soli.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy moc miksera i dodajemy żółtka, a także mąkę z kakao. Powstałe ciasto przekładamy do blaszki (23 x 28 cm) wyłożonej pergaminem i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blaszki i studzimy.
Na masę orzechowo-czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem, a potem do większego naczynia dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier, wszystko miksujemy na gęsty krem. Dodajemy roztopioną czekoladę, miksujemy, a potem wrzucamy orzechy i mieszamy. Gotowy krem równo rozprowadzamy na ostudzonym cieście i wkładamy deser do chłodziarki na przynajmniej 20 minut.
Na masę śmietankową: do naczynia dodajemy mascarpone, śmietankę i cukier, wszystko miksujemy na gęsty krem. Wykładamy go na zimne ciasto i wygładzamy powierzchnię. Ciasto Monte chłodzimy w lodówce przez co najmniej 20 minut. Smacznego.
Zobacz też: Ciasto 12 łyżek jest wilgotne i puszyste. Zrobisz je raz dwa!