Kruszonka to słodka posypka, której nie powinno zabraknąć na domowej drożdżówce, kruchej szarlotce czy jagodziankach. Stanowi swego rodzaju wykończenie i uatrakcyjnia wypiek. Któż za nią nie przepada? Jest chrupiąca i smakowita. Powstaje z zaledwie 3 składników: mąki, masła i cukru, połączonych ze sobą w optymalnych proporcjach (2:1:1). Jaka mąka jest najlepsza na kruszonkę? Zawsze sięgaj po… krupczatkę!
Czym różni się mąka ziemniaczana od mąki krupczatki?
Tę pierwszą wyrabia się ze skrobi pozyskiwanej z ziemniaków, natomiast krupczatka jest mąką pszenną o typie 450. W związku z tym obie mąki mają także inne właściwości. Na kruszonkę najlepiej nadaje się mąka krupczatka.
Ma charakterystyczny zapach i teksturę podobną do kaszki, więc doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach i potrawach typu knedle, pierogi, kluski (ma sporo glutenu). Jest też obowiązkowym dodatkiem do wielu ciast kruchych. W twojej kruszonce do tarty, szarlotki czy bułeczek z owocami nie może jej zabraknąć.
Przepis na kruszonkę z krupczatki
Lista składników:
» 1 łyżka cukru waniliowego,
» 2 szklanki mąki krupczatki,
» 200 g masła,
» 1 szklanka cukru brązowego.
Wykonanie:
Zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Następnie kroimy lub ścieramy na tarce twarde, bardzo zimne masło, a potem przekładamy je do mieszanki i łączymy wszystko dłońmi, po czym rozcieramy w palcach. Zagniatamy niewielkie grudki i kruszymy je. Posypujemy powierzchnię drożdżówki lub ciasta i pieczemy deser w piekarniku.