REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaTo najlepsza mąka na kruszonkę. Każdy cukiernik potwierdzi

To najlepsza mąka na kruszonkę. Każdy cukiernik potwierdzi

mąka i ciasto z kruszonką
fot. screen Youtube / Ellen’s Kitchen / Pixabay

Kruszonka to słodka posypka, której nie powinno zabraknąć na domowej drożdżówce, kruchej szarlotce czy jagodziankach. Stanowi swego rodzaju wykończenie i uatrakcyjnia wypiek. Któż za nią nie przepada? Jest chrupiąca i smakowita. Powstaje z zaledwie 3 składników: mąki, masła i cukru, połączonych ze sobą w optymalnych proporcjach (2:1:1). Jaka mąka jest najlepsza na kruszonkę? Zawsze sięgaj po… krupczatkę!

REKLAMA

Czym różni się mąka ziemniaczana od mąki krupczatki?

Tę pierwszą wyrabia się ze skrobi pozyskiwanej z ziemniaków, natomiast krupczatka jest mąką pszenną o typie 450. W związku z tym obie mąki mają także inne właściwości. Na kruszonkę najlepiej nadaje się mąka krupczatka.

Ma charakterystyczny zapach i teksturę podobną do kaszki, więc doskonale sprawdza się w słodkich wypiekach i potrawach typu knedle, pierogi, kluski (ma sporo glutenu). Jest też obowiązkowym dodatkiem do wielu ciast kruchych. W twojej kruszonce do tarty, szarlotki czy bułeczek z owocami nie może jej zabraknąć.

Przepis na kruszonkę z krupczatki

Lista składników:
» 1 łyżka cukru waniliowego,
» 2 szklanki mąki krupczatki,
» 200 g masła,
» 1 szklanka cukru brązowego.

REKLAMA

Wykonanie:
Zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem brązowym i cukrem waniliowym. Następnie kroimy lub ścieramy na tarce twarde, bardzo zimne masło, a potem przekładamy je do mieszanki i łączymy wszystko dłońmi, po czym rozcieramy w palcach. Zagniatamy niewielkie grudki i kruszymy je. Posypujemy powierzchnię drożdżówki lub ciasta i pieczemy deser w piekarniku.

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA