Wegetariańskie wersje makaronu, zwłaszcza we włoskim wydaniu potrafią zachwycić. Każdy, kto nigdy nie próbował specjałów tamtejszej kuchni niewątpliwie powinien to zrobić!
Makaron z dodatkiem szpinaku i parmezanu to nie lada gratka dla wszystkich smakoszy. Poniższy przepis to propozycja obiadowa, obok której zapewne nikt nie przejdzie obojętnie.
Składniki:
150 g makaronu
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła (najlepiej klarowanego)
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g szpinaku
1/3 szklanki śmietanki 30%
pół szklanki tartego parmezanu
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Gotujemy w garnku wodę – na 150 g makaronu wystarczają dwa litry. Solimy jedną łyżeczką i wlewamy jedną łyżkę oliwy. Gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, a cebulę drobno siekamy. Na rozgrzanym maśle klarowanym ją szklimy. Po 2 minutach dodajemy czosnek, a następnie umyty szpinak.
Szpinak smażymy pod przykryciem na wolnym goniu przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy dwie łyżki soku z cytryny, a następnie śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Na koniec dodajemy ćwierć szklanki parmezanu i gotujemy przez 2 minuty. Na koniec wszystko delikatne mieszamy z makaronem.