Makowiec jest jednym z najpopularniejszych wypieków, jaki pojawia się na świątecznych stołach w Polsce. Sekret w jego przygotowaniu polega na tym, aby nadzienie z nasion maku nie było zbyt suche. Jest sposób, aby tego uniknąć.
Wilgotny kawałek pysznego makowca jest czymś, bez czego wiele osób nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Dodając do tego wiele innych smakołyków, wigilijna wieczerza jest długo wyczekiwanym okresem.
Niekiedy zdarza się, że choć mamy dostępne wszystkie składniki, finalnie ciasto nie wychodzi tak jak powinno. Jeśli nadzienie jest zbyt suche, nie ma powodów do obaw. Jest sposób na to, aby tego uniknąć.
W procesie przygotowywania makowca należy namoczyć mak w mleku wraz z innymi składnikami. Sekret tkwi w tym, aby podczas mieszania dodać do niego umyte, obrane i starte jabłko bez gniazd nasiennych.
Owoc można rozdrobnić na tarce o dużych oczkach, ale także małych – nie ma to znaczenia. Jabłko doda masie odpowiednią wilgoć, co finalnie przełoży się na znakomity smak gotowego wypieku.