Gdy temperatura na zewnątrz sięga zenitu, częściej sięgamy po coś do picia. Poza wodą, herbatą czy lemoniadą, raczymy się też kompotem. A czy wiesz jak ugotować ten napój z truskawek, aby te zachowały swą strukturę i nadal prezentowały się w całej okazałości? Poznaj banalny sposób.
Sezon na truskawki niedawno się rozpoczął. Owoce te można jeść na różne sposoby, np. w postaci przetworów czy kompotu. A jak przyrządzić idealny kompot z truskawek?
Truskawki to delikatne owoce, więc zwykle po wrzuceniu do wody natychmiast miękną. Potem są zbyt mocno rozgotowane, rozpadają się i nie prezentują się apetycznie w garnku. Z tego powodu nie lądują one już w szklakach z kompotem, tylko w… koszu na śmieci. Jak temu zapobiec? Spróbuj zmodyfikować swoje przyzwyczajenia i ugotuj kompot w nieco inny sposób. Na początku do garnka wlej wodę, zagotuj ją. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć owoce i natychmiast wyłącz palnik. W takiej postaci odstaw napój do wystygnięcia. Kiedy jego temperatura będzie się stopniowo obniżać, to wtedy nabierze też pożądanej barwy i smaku.
Z kolei same truskawki nie utracą swej jędrności i na pewno się nie rozlecą. Oczywiście gotowy napój możesz czymś urozmaicić. Jeśli wydaje Ci się mało słodki, to dodaj do niego miód lub cukier. Jego smak polepszy również mięta lub niewielka ilość wanilii. Możesz ugotować też różnorodny kompot. Wystarczy, że truskawki połączysz z wiśniami, jabłkami czy rabarbarem.
Jak wykorzystać truskawki z kompotu?
Gdy po wypiciu orzeźwiającego kompotu na dnie garnka zostanie sporo truskawek, to wcale ich nie wyrzucaj. Mamy kilka pomysłów jak je wykorzystać. To znakomity dodatek do ciast i deserów. Spróbuj je połączyć z bitą śmietaną, lodami, kisielem czy budyniem. Będą też dobrym dodatkiem do owsianki. Aby stworzyć koktajl na bazie truskawek, po prostu dodaj do nich mleko i zmiksuj. Jeśli chcesz, to możesz przygotować z nich szybką konfiturę – idealną np. do racuchów.
Czytaj też: W tej wersji rzodkiewka wyjdzie smakowicie. Połącz ją z tymi składnikami