Rodzina królewska podzieliła się swoim ulubionym i tradycyjnym przepisem na deser świąteczny Boozy Christmas Pudding. Pyszny, czekoladowy pudding uwielbia każdy, a z dodatkiem sosu owocowego i bitej śmietany prezentuje się i smakuje nieziemsko. Na Twitterze, rodzina królewska postanowiła podzielić się własną recepturą na specjalny pudding. Poznaj przepis!
Nie codziennie zdarza nam się zaglądać w życie rodziny królewskiej (oglądanie serialu „The Crown” się do tego nie zalicza) i poznawać ich królewskie tradycje. W niedzielę 22 listopada konto rodziny królewskiej opublikowało na Twitterze przepis na świąteczny pudding, który można samodzielnie przygotować w domu.
W poście na Twitterze czytamy:
Dzisiaj jest #StirupSunday: tradycyjny dzień, w którym kucharze domowi „mieszają” swoje składniki świątecznego puddingu. W tym roku szefowie kuchni w królewskich kuchniach podzielili się swoim przepisem na tradycyjny świąteczny pudding.
These ingredients make 2 x 1kg puddings:
🍇 250g raisins
🍇 250g currants
🍇 185g sultanas
🍊 150g mixed peel
🧈 250g suet or vegetarian suet
🍞 250g breadcrumbs
🌾 90g flour
🎄12g mixed spice
🥚 2 whole eggs
🍬180g demerara sugar
🍺 275ml beer
🍹 40ml dark rum
🥃 40ml brandy— The Royal Family (@RoyalFamily) November 22, 2020
Składniki dodane do puddingu nadają mu wyrazistego smaku. Znajdują się tam m.in. rodzynki, porzeczki i wiele innych. Poznaj przepis na królewski pudding świąteczny!
Składniki:
– 250g rodzynek
– 250g porzeczek
– 185g rodzynek sułtanek
– 150g skórki mieszanej (cytryna, pomarańcza, limonka)
– tłuszcz: łój 250g lub łój wegetariański
– 250g bułki tartej
– 90g mąki
– 12g mieszanki przypraw
– 2 całe jajka
– 180g cukru demerara
– 275 ml piwa
– 40 ml ciemnego rumu
40 ml brandy
Przygotowanie:
Połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj jajka i pozostałe składniki. Wlej masę do natłuszczonych misek i gotuj na parze w głębokim garnku przez sześć godzin. Po ostygnięciu możesz je przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do świąt.
Brytyjski pudding to tradycyjny deser, który może być słodki lub ostry. Na Boże Narodzenie puddingi są często polewane brandy, a następnie podpalane tuż przed podaniem.