REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUmieść surowe jajko w zamrażalniku. Efekt jest piorunujący

Umieść surowe jajko w zamrażalniku. Efekt jest piorunujący

włóż jajko do zamrażarki
fot. screen YT / ProblemLöserTV / Pixabay

Umieść surowe jajko w zamrażalniku. Efekt jest piorunujący

REKLAMA

Powszechnie wiadomo, że zamrażanie jajek to kiepski pomysł. Tak samo jak dań z nimi, np. sałatek czy past. Wydaje się, że skoro ten proceder nie jest polecany, to włożenie surowego jajka do zamrażalki, tym bardziej. Jednak w tym przypadku ryzyko się opłaca. Zobacz, co się stanie, gdy umieścisz surowe jajko w zamrażalniku.

Włóż surowe jajko do schładzarki na co najmniej kilka godzin – musi zupełnie stwardnieć. Potem je wyjmij, włóż do naczynia i zalej wrzącą wodą. Odstaw je na 10 minut. Następnie wyciągnij jajko łyżką, aby się nie oparzyć i zacznij je obierać ze skorupki – będzie gładko odstawać od białka. Potem chwyć nóż i przekrój nim jajko na pół. To, co zauważysz, z pewnością cię usatysfakcjonuje. Jajko będzie ugotowane w punkt. Zarówno białko, jak i żółtko będą spójne i będzie można je bez obaw dodać do potraw lub spożyć.

Zobacz też: Takie jajka podam na Wielkanoc. Wywołają zachwyt u każdego

REKLAMA

Gdy wkładasz jajko do zamrażarki, ujemna temperatura zmienia strukturę wody w jajku. Zaczyna się rozciągać, a wszystko jest efektem zmiany układu aminokwasów w białku. Kiedy zalewasz jajko ukropem, ciepło sukcesywnie wnika do środka, a białko i żółtko twardnieją, tzn. ścinają się.

Podobne zmiany zachodzą w trakcie standardowego gotowania jajek w garnku z wodą na kuchence. Różnice w obu obróbkach są zasadnicze. W metodzie z zamrażaniem nie musisz nic gotować na kuchence, a efekt jest ten sam. W dodatku jajka nie sprawiają problemu przy obieraniu – skorupka schodzi gładko. Natomiast tekstura żółtka i białka, jest idealna.

Czytaj też: Mieszam jajka z tuńczykiem. Efekt nie z tej ziemi

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA