Wśród wielu sosów, które używamy do wzbogacenia potraw niewątpliwie jednym z częściej wykorzystywanych jej sos winegret. Jak się okazuje, jego przygotowanie w domowych warunkach jest bardzo łatwe.
Bogatość smaków zawarta w sosie winegret sprawia, że często używamy go do wielu potraw. Kupne sosy niekoniecznie oddają jego pyszny smak, dlatego bez problemu można go zrobić w domu.
Składniki:
120 g oliwy z oliwek
50 g octu z białego wina
skórka (tylko żółta część) i sok z jednej cytryny
1 łyżka musztardy dijon lub musztardy francuskiej
50 g miodu płynnego
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżeczki świeżo posiekanej bazylii (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W słoiku mieszamy oliwę, ocet z białego wina, sok z cytryny, musztardę, miód, sól i pieprz, aż uzyskamy kremową i jednolistą konsystencję. Dodajemy skórkę z cytryny lub posiekane zioła. Ponownie wszystko dokładnie mieszamy.