Upiecz słonecznik w piekarniku i przygotuj obłędne w smaku ciasto. Ten przepis powali na kolana każdego kto go wypróbuje.
Ten przepis charakteryzuje się wyśmienitym smakiem dzięki chrupiącemu plackowi słonecznikowemu. Warstwa kajmakowa i ciemny biszkopt idealnie komponują się smakowo. Receptura znajduje się poniżej.
Upiecz słonecznik w piekarniku. To ciasto zasmakuje każdemu
Składniki:
Biszkopt:
» 6 jajek
» 200 g cukru
» 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
» 1 czubata łyżka kakao i mąki pszennej
» 1 łyżka proszku do pieczenia
Placek słonecznikowy:
» 400 g słonecznika
» 100 g masła
» 3/4 szklanki cukru
» puszka kajmaku
Przygotowanie:
Słonecznik wsyp do garnka, następnie dodaj masło i cukier. Podgrzewaj do rozpuszczenia i połączenia składników, a potem przelej całość na blaszkę 24cm. Piecz placek słonecznikowy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut z termoobiegiem. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego sprawdzaj czy słonecznik się nie przypieka zbyt mocno. Po upieczeniu pozwól mu wystygnąć.
Żółtka oddziel od białek, a potem ubijaj białka przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodawaj stopniowo cukier, a potem żółtka. Do masy dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia, a następnie budyń. Delikatnie wymieszaj, a potem przelej do blaszki i upiecz w 180 stopniach przez 30 minut.
Gdy biszkopt wystygnie przekrój go na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj warstwą kajmaku, potem połóż ostrożnie placek słonecznikowy i znów posmaruj kajmakiem. Przykryj drugim blatem i wysmaruj cienko kajmakiem. Wierzch możesz posypać np. wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Smacznego!