Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie mięsa z kurczaka. W mięsie wykryto Salmonellę. Bezwzględnie nie wolno go spożywać.
GIS wydał ostrzeżenie, w którym poinformował, że w różnych elementach drobiowych znanego producenta wykryto bakterie salmonelli. Spożywanie tego mięsa może być groźne dla zdrowia. Konkretnie chodzi o dwie partie mięsa drobiowego. Mięso wycofano ze względu na wykrycie obecności bakterii Salmonella Enteritidis.
Jak informuje redakcja ZET w wyniku działań urzędowych Inspekcji Weterynaryjnej wykryto Salmonella Enteritidis w 1 z 5 próbek wycinków skórek szyi kurcząt oraz w 1 z 5 próbek ud z kurcząt należących do partii numer 232/2/222/20. Zakazem spożywania objęta została cała partia mięsa drobiowego zawierająca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, nogi z kurcząt, piersi z kurcząt, podudzia z kurcząt, porcje kulinarne kuprowe, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, uda z kurcząt, wątroby z kurcząt. Termin przydatności do spożycia tej partii to 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
Dodatkowo Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ciechanowie polecił producentowi podjęcie działań w odniesieniu do partii mięsa pozyskanej po partii, w której w badaniach urzędowych stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis oznaczonej numerem 232/2/309/20. W związku z tym wycofaniu podlega także: partia mięsa drobiowego oznaczona numerem 232/2/309/20 obejmująca różne elementy drobiowe: ćwiartkę tylną z kurcząt, filety z piersi kurcząt, filety z piersi kurcząt z obojczykiem, kurczaka bez podrobów, łapy z kurcząt, mięso drobne z kurcząt, piersi z kurcząt, porcje kulinarne z kurcząt, serca z kurcząt, skórki z kurcząt, skrzydła z kurcząt, wątroby z kurcząt, żołądki z kurcząt. Termin przydatności do spożycia: 24, 25, 26, 27, 28, 29 sierpnia 2020 r.
Producentem jest CEDROB S.A., Ujazdówek 2A, 06-400 Ciechanów, Ubojnia Drobiu Ujazdówek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14023901. GIS ostrzega, że nie należy spożywać produktów z partii objętych komunikatem, w szczególności bez odpowiedniej obróbki termicznej. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.