Jeśli przepadasz za gołąbkami, to z całą pewnością posmakuje Ci zupa nimi inspirowana. Potrawa także zawiera pomidory, mięso, kapustę i ryż. Jest sycąca i przede wszystkim smaczna, a robi się ją o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Sprawdź, jak krok po kroku ugotować wyśmienitą zupę gołąbkową.
Kto choć raz robił gołąbki, wie, że to dość pracochłonne zdjęcie. Najpierw musimy sparzyć kapustę, a potem przygotować farsz i sos. Następnie wszystko zapiec albo ugotować. Z tego powodu wiele osób po prostu rezygnuje z ich przyrządzania. Na szczęście wymyślono fantastyczną recepturę na zupę gołąbkową, która smakuje podobnie jak kultowe gołąbki. Różnica polega na tym, że wszystkie składniki umieszczamy kolejno w garnku i gotujemy. To takie proste!
Zupa inspirowana pysznymi gołąbkami – przepis
Składniki:
2 l bulionu
50 g ryżu
250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
szklanka przecieru pomidorowego
1 cebula
1 łyżka masła
1 marchewka
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
kawałek kapusty białej lub włoskiej
majeranek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
koperek
pieprz, sól
Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy mielone mięso, chwilę je smażymy, czasami mieszamy. Dodajemy pokrojoną cebulę i krótko podsmażamy. Wsypujemy też startą na grubych oczkach marchewkę. Doprawiamy czarnym pieprzem, solą, majerankiem i gałką. Smażymy składniki, co pewien czas mieszając. Dolewamy gorący wywar i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy opłukany ryż i poszatkowaną kapustę. Gotujemy wszystko do miękkości. Do potrawy dodajemy koncentrat i przecier pomidorowy, mieszamy. Zupę gotujemy jeszcze 5 minut i ewentualne doprawiamy do smaku. Posypujemy pokrojonym koperkiem. Smacznego!