Co przygotować na imprezę pod chmurką? Idealnie sprawdzi się domowe łakocie, którym każdy z gości będzie mógł się swobodnie częstość i sięgać po kolejną porcję. Galaretki w pucharkach raczej się nie sprawdzą, bo przez wysoką temperaturę mogą „popłynąć”. Ciastka będą lepsze. Te z ciasta francuskiego, serka i owoców robi się w 5 minut i zawsze są rozchwytywane przez biesiadników. Chrupiąca, kremowa i soczysta przekąska posmakuje każdemu.
Majowe posiedzenia przy grillu nie mogą obyć się bez słodkości. Ciastka z brzoskwiniami umilą leżakowanie w ogrodzie. Jeśli nie masz pomysłu na rewelacyjną przekąskę dla gości, podaj im ten deser. Jest tak prosty w przygotowaniu, że każdy sobie z nim poradzi. Grunt to zaopatrzyć się w gotowe ciasto francuskie, brzoskwinie w puszce, serek homogenizowany, budyń i białka. Z tych składników powstanie coś naprawdę ekstra.
Przepis na deser z brzoskwiń i ciasta francuskiego
Składniki:
1 puszka brzoskwiń
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżeczki budyniu w proszku
150 g serka homogenizowanego
cukier do posypania
1 białko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
Na początku kroimy ciasto francuskie na mniejsze kwadraty. Brzoskwinie konserwowe odcedzamy i kroimy na spore plastry. Do serka wsypujemy budyń, mieszamy.
Na kwadracie ciasta umieszczamy łyżeczkę serka oraz dwa kawałki brzoskwiń. Podobnie składamy resztę ciastek. Krawędzie wypełnionych ciasteczek smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Formę z deserem wkładamy do piekarnika. W temperaturze 200°C pieczemy go przez 15 minut. Później serwujemy.
Ciastka są chrupiące, kremowe i przy okazji soczyste. Chrupkość zapewnia upieczone ciasto francuskie, kremowy smak pochodzi od serka homogenizowanego, a brzoskwinie zachwycają soczystością. Ten deser zasługuje na same pochwały. Świetnie sprawdzi się na majówkę, piknik, grilla czy inne imprezy. Każdy z biesiadników będzie ochoczo sięgał po kolejne ciasteczko, bo jest wyśmienite.