Czasami świadomie rezygnujemy z podjęcia cukierniczych prób, z obawy o porażkę. A tak niekiedy bywa, gdy pieczemy sernik. To deser, który lubi nam robić psikusa. Może opaść, wyjść wodnisty lub pękać, a na taki nieudany wypiek raczej mało kto się skusi. Na szczęście z tą recepturą nie musisz się o nic martwić.
Najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zjesz
Na serniczek zawsze znajdą się chętni. To obowiązkowa pozycja na stole wielkanocnym. Biesiadnicy z pewnością skuszą się na porcje tego specjału i niewykluczone, że to im wystarczy za wszystkie baby i mazurki. Serowy wypiek z tego przepisu jest bezkonkurencyjny i zbierze mnóstwo pochwał.
Sernik to w gruncie rzeczy proste do zrobienia ciasto. Wystarczy pomysłowy i sprawdzony przepis, a na pewno wyjdzie za pierwszym razem nawet laikom Wystarczy trzymać się wskazówek, a sukces murowany. Zamiast miksera twaróg możesz zmielić przy pomocy praski do ziemniaków.
Przepis na sernik z rodzynkami i migdałami
Składniki:
450 ml białek jaj (białka 15 jajek)
1 kg mielonego twarogu sernikowego
200 g masła
garść migdałów
garść rodzynek
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka aromatu waniliowego
1,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka minut. Migdały zalej wrzącą wodą, a po kilku minutach odsącz, obierz ze skórki, a potem drobno pokrój.
Biały ser przełóż do misy miksera, dodaj szklankę cukru, śmietanę, płynne i zimne masło. Mieszaj robotem na spójną masę.
Białka z resztą cukru ubijaj na sztywno. W naczyniu połącz masę twarogową z 2 opak. budyniu waniliowego, cukrem waniliowym i aromatem. Dorzuć migdały, rodzynki, pianę z białek i lekko mieszaj, aż bakalie połączą się z masą. Przełóż ją do okrągłej formy wyścielonej pergaminem i piecz przez 60 minut w temp 170°C. Później ostudź, ale na razie nie wyciągaj, jedynie uchyl drzwiczki urządzenia.